Alexander reed naar Zweden in zijn brommobiel, hoe heeft ie dát gedaan?

In juni reed Alexander Willemse naar Zweden in zijn brommobiel en deed dar verslag van op YouTube. Ik interviewde Alexander over zijn reis en vooral, hoe heeft ie dat gedaan? Want navigeren door de provincie is één maar ‘effe’ naar Zweden, dat is een prestatie van een hele andere orde.

Ik sprak hem op een warme zomermiddag in zijn koele woonkamer met airconditioning in Woerden. Hij was er zelf nogal luchtig over maar bij nader inzien vond hij het zelf toch ook een heel avontuur.

Natuurlijk had ik een paar vragen voor hem maar allereerst liet ik hem er zelf over vertellen. En ik vroeg daarna hoe hij het had gevonden, of hij de muziek lekker hard had, of hij zich weleens eenzaam had gevoeld in dat enorme land alleen op weg.

“Het was een prachtig avontuur maar de volgende keer ga ik niet alleen.”

Dat vat het eigenlijk wel samen, het was prachtig maar niet echt een reis om alleen te ondernemen. Vol enthousiasme vertelt Alex mij dat hij best wel genoten heeft van de reis, het uitdokteren van de route door de diverse landen en hoewel hij van A tot Z genoten heeft van de reis, de complimenten van mensen die hij ontmoette in het buitenland en de rustpunten, hij toch volgende keer liever samen op stap gaat. Voor deze keer had hij genoeg aan een muziekje bij het rijden en een praatje hier en daar maar als hij het weer gaat doen er een passagier mee kan. “Een keer raakte ik bijna in paniek, toen ik besloot om niet die dure veerboot te nemen maar ter plekke een alternatieve route te bedenken, dat was best moeilijk. Juist toen was het fijn geweest als we samen waren.” Overigens slaagde hij er glansrijk in om een andere weg te bedenken én te rijden. En zo kom ik op de volgende vraag aan hem:

Maar hoe heb je het nou gedaan?

“Voorbereiding is alles en ik gebruik Google Maps op de computer om de route in delen op te slaan. En ik maak daarbij veelvuldig gebruik van een truukje dat ik heb ontdekt.” zo vertelt Alexander mij. En hij wil het ook best uitleggen want zo kan iedereen er iets mee, zo vult hij aan. Als voorbeeld laat hij mij de laatste etappe van zijn reis zien, de rit naar de camping in Gusum. Je moet daarbij de E22 weten te omzeilen, dat is een drukke weg.

Een handig truukje dat heel goed werkt

“Als je zorgvuldig je route kiest en bestemmingen toevoegt in de linkerkolom en in de juiste volgorde zet, dan kan je die route opslaan en naar je mobiel sturen. En voordat je dat doet kijk je in Street View nog even de kritieke punten na, of een weg er niet heel erg druk uitziet bijvoorbeeld.”

Zie daar, een methode die bijna perfect werk. Bijna, want ook nadat je de route naar je telefoon hebt verstuurd moet je nog wel goed nakijken of ook alle tussenbestemmingen er weer in staan. Daar laat Google Maps nog soms een steekje vallen.

De aankomst was een feestje

Na 9 lange dagen rijden kwam Alexander dan eindelijk aan bij de camping van zijn vrienden in Zweden. In dit filmpje hieronder zie je zowel de opluchting als de blijdschap op zijn gezicht. Een hele prestatie.

En na een dagje uitrusten meedoen met het Midzomerfeest op de camping, het hoogtepunt in de zomer daar zo kan je zien in zijn laatste vlog op zijn YouTube kanaal. En acht dagen lang genieten van kamperen. De terugreis is daarna heel voorspoedig verlopen en na 6 dagen was hij terug in Woerden.

Yxningens Camping

Wil jij ook naar Zweden met je brommobiel? Dit is een leuke camping en ook nog eens een haalbaar einddoel: Alexander heeft het gedaan!

Yxningens Camping, 615 72 Gusum, Sweden