Veel van ons hebben er weleens mee te maken: je wilt ergens doorrijden maar de verkeerssituatie ter plekke staat dat niet toe terwijl het vanuit jouw standpunt volkomen veilig is om daar te rijden. Vaak is dat ook zo maar is de realiteit niet meer van deze tijd. Hoe maak je daar bezwaar tegen?
In de Facebook groep van deze website, Kronkelroutes voor jouw brommobiel zijn meerdere voorbeelden te vinden van een dergelijke situatie, wat dacht je van de Maastunnel in Rotterdam? Of de Hollandse brug bij Muiderberg? In dit artikel leg ik je uit hoe je informatie kan vinden over de beheerder van het wegdeel waar het om gaat en hoe je bezwaar kunt maken tegen de situatie. Met een voorbeeldbrief die je zelf kan aanpassen, handig!
Voorbeeld: de Maastunnel in Rotterdam

Als voorbeeld nemen we de Maastunnel, een Autoweg midden in Rotterdam. Een Autoweg? Jazeker, een Autoweg! Het is maar een voorbeeld, of het een terecht bezwaar is daar heb ik geen mening over maar wel leuk om in de uitleg te gebruiken.
De Maastunnel in Rotterdam ligt midden in de stad en hoewel inmiddels door de praktijk achterhaald nog steeds voorzien van borden Autoweg uit de tijd dat auto’s nog een beperkte maximum snelheid hadden met grote verschillen per merk. Sommige langzamere auto’s konden niet meekomen op een weg waar men 100km/u mocht rijden, denk maar aan de klassieke Fiat 500 bijvoorbeeld.
Omdat in het huidige verkeer de 45km auto daar prima kan meekomen met het overige verkeer klagen veel brommobilisten over het feit dat juist zij kilometers moeten omrijden om vervolgens door een vergelijkbare verkeerssituatie te moeten rijden als de Maastunnel. Tijd om een bezwaar te uiten, je leest de brief aan de Gemeente Rotterdam hieronder.

De Gemeente Rotterdam heeft overigens nog geen reactie gegeven op het bovenstaande verzoek. Maar omdat deze en meerdere andere verkeerssituaties in Nederland voor overlast zorgen bij brommobilisten kan het best bevorderlijk zijn voor de rechten van hen om ook een bezwaar in te sturen met betrekking tot de situatie waar jij moeite mee hebt.
Hoe vind je uit wie een wegbeheerder is?
Wanneer een wegdeel of een situatie zich binnen de bebouwde kom bevindt dan is het natuurlijk duidelijk, je schrijft dan jouw bezwaar naar de betreffende gemeente. Anders ligt het met wegen of situaties buiten de bebouwde kom, vaak is dan de provincie de beheerder maar soms ligt dat wat ingewikkelder. In zo’n geval kan je (met een schermafbeelding van Google Maps bijgevoegd) eerst aan het Ministerie van Rijkswaterstaat om informatie vragen. Zij hebben hiervoor twee e-mailadressen beschikbaar: HBJZburgerbrieven@minienw.nl en publiek@minienw.nl. Heb je eenmaal antwoord van hen ontvangen (en dat kan een paar weken duren) dan schrijf je een bezwaar.
Hoe ziet een bezwaar er uit?
Allereerst is het belangrijk om duidelijk te zijn in het aangeven van de locatie van de verkeerssituatie of weg, daarnaast is het goed om je bezwaar net zo duidelijk te omschrijven. Dat hoeft geen lang verhaal te zijn maar zeg het gewoon zoals jij het meemaakt en zet er eventueel een suggestie bij voor verbetering. Een voorbeeldbrief zie je hieronder, deze kan je downloaden en aanpassen. De download link staat onder het voorbeeld. Wij vinden het interessant om te weten te komen of jouw bezwaar succes heeft of een andere afloop kent, stuur ons dus vooral een kopie van je bezwaar en de reactie er op naar e-mailadres redactie@kronkelroutes.nl. Succes!

Download Conceptbrief Bezwaar Maken

Bio Leendert |
|
![]() |
Leendert is schrijver en auteur, eigenaar van Kronkelroutes.nl en online publicist voor al het nieuws over 45km auto’s. Als enthousiast brommobilist weet hij vaak als eerste het nieuws te vinden en biedt daarnaast op deze website veilige routes en informatie aan voor navigeren met jouw brommobiel.
Navigatiespecialist bij Kronkelroutes.nl en Brommobilist. |
Lees alle artikelen geschreven door Leendert. |