Blijf altijd goed opletten

Het blijft altijd een risico, wanneer je ervaren brommobilist bent en je daardoor minder aandacht schenkt aan het plannen van je route: je gaat op weg en denkt, ik kom er wel.

Dat het belangrijk is om langere routes die je moet gaan rijden eerst even te plannen dat blijkt wel als je met je neus ineens richting snelweg staat en je je wezenloos schrikt van de consequenties.

Het overkwam mij een keer toen ik van Gouda naar Zoetermeer reed en ik was vergeten te kijken of de in mijn TomTom app ingevoerde route ook echt de juiste keus was. En toen ging het bijna mis en was mijn uitzicht zoals op de afbeelding boven dit blog. Gelukkig is het goed gekomen, de Kronkelroute zie je hier.

Hier zie je het overzicht van de route zoals ik die had moeten rijden. Onderin iets rechts van het midden zie je de oversteek met de A20. Klik je op de afbeelding dan zie je die uitvergroot. Het probleem zat er echter in dat ik wat slordig was geweest en TomTom mij niet rechtdoor de Provinciale weg op stuurde maar de route rechtsaf ging, recht op een drukke aansluiting met die A20 en ik die instructies zonder nadenken direct opvolgde, twee fouten gemaakt dus.

Op de afbeelding rechts zie je hoe dat ging (klik op de afbeelding voor grote weergave).  Je steekt daar de A20 over en komt aan bij een kruising met, schrik niet, vijf voorsorteerstroken terwijl je op de derde van links komt aanrijden!

Ik heb er even diep ademgehaald, ik heb hardop gebeden en gelukkig kreeg ik van een medeweggebruiker die seinde met zijn lichten de ruimte om drie baantjes helemaal naar links voor te sorteren. En toen ik er stond maar meteen God gedankt dat het mij gelukt was. Amen. Maar midden in de zomer bij 35 graden Celsius in de brandende zon kan ik je garanderen dat het zweet mij in liters was uitgebroken!

Ik heb er wel van geleerd, bijvoorbeeld dat ik sneller had moeten beslissen om rechtdoor te rijden en even had moeten parkeren waar dat kon om de route alsnog te bekijken. En om altijd te blijven opletten, ook als je denkt dat je er wel komt. Je route goed voorbereiden, dat heb ik er ook van geleerd. Veel van mijn eigen ervaring en tips die andere brommobilisten mij gestuurd hebben zijn verwerkt in de handige tips op deze website.

Hoe plan je veilig jouw route? Dat lees je hier.