Bonje met een buschauffeur

Vandaag had ik bonje met een buschauffeur. De irritatie en frustratie hierover was zo hoog -mede door de gevaarlijke situatie waar ik in terecht kwam- dat ik besloten heb om het gedrag hier op mijn website publiek te maken en deze situatie eens onder de loep te nemen, het is namelijk niet de eerste keer dat het mij overkomt. Een analyse.

Het schijnt populair te zijn onder buschauffeurs om expres de indicatie voor uitvoegen bij een halte aan te zetten net op het moment dat er een voertuig aankomt dat daarop niet meer kan anticiperen. Een bij mij bekend persoon gaf in een gesprek daarover eens aan: “Oh maar dat is een soort van sport onder buschauffeurs, juist bij een brommobiel. Dan hebben ze de grootste schik!”

Waar gaat dit over?

In de onderstaande video zie je dat ik een bushalte nader bij een verkeerslicht met voorsorteervakken en omdat het verkeerslicht op rood staat en ik inschat dat de bus zal willen uitvoegen stop ik achter de bus. Dat doen veel mensen in Amersfoort en ik beschouw het zelf ook als een goede gewoonte. Echter wanneer het verkeerslicht op groen springt geeft de chauffeur nog steeds niet aan dat deze wil uitvoegen dus ik beslis om door te rijden waarop de chauffeur direct de indicatie aanzet om uit te voegen en de daad bij het woord voegt.

Ik wijk uit op het voorsorteervak voor links uitvoegend verkeer en ga om de bus heen om mijn positie bij het verkeerslicht in te nemen dat inmiddels weer rood is. Maar de buschauffeur remt niet achter mij waarop ik gedwongen wordt om door rood te rijden en net niet in de linkerflank geraakt wordt door een andere verkeersdeelnemer die afslaat in mijn richting. Het is natuurlijk erg jammer dat juist dat aspect niet op de dashcam registratie is te zien aangezien het incident verder achter mij plaatsvond.

Wat zien overige verkeersdeelnemers?

Voor het overige verkeer sta ik er niet goed op. Zij zien een brommobilist die om een uitvoegende stadsbus komt rijden en rechts afslaat door een rood verkeerslicht. Zij zien de (waarschijnlijk zich rot lachende) chauffeur in de bus niet, ze zien alleen een zich misdragende man in een brommobiel die door rood rijdt. En dat gebeurt niet alleen vandaag voor mij (voor mij is dit al de derde keer waaronder één keer met de luide hoorn van de bus) en ik zie het ook regelmatig voor mij gebeuren bij andere weggebruikers.

In het kort het incident: Nèt als je er langs rijdt zet de chauffeur de knipperlichten naar links aan en voegt meteen uit. En zo vaak dat zomaar iemand die ik er over vertel het meteen herkent en zegt dat dat gedrag een soort van sport is onder buschauffeurs.

Excuses

Mijn welgemeende excuses aan de persoon die mij bijna aanreed. Ik zat fout, ik ben mij daar heel goed van bewust en ik zal mijn uiterste best doen om niet meer in die situatie terecht te komen. En jij zag waarschijnlijk ook alleen dat ik om die bus kwam zeilen, jouw blik was op mij gericht en je kon de angst direct in mijn ogen zien. Het spijt mij dat ik je de schrik van je leven heb bezorgd.

Wat niet te zien is in de video is de blik van de chauffeur en zijn wangedrag. En zijn excuses zie je hier ook niet.