Breakie, breakie! – deel 2

Praten met je omgeving

Zoals we al in het vorige artikel Breakie, breakie! al hebben uitgelegd zijn er meerdere redenen om een bakkie te gebruiken als je met jouw brommobiel veel op het platteland rijdt.

Allemaal leuk en aardig – bedacht ik mij als bezitter dan een gloednieuwe Ligier – maar wat nou als je niets aan je brommobiel wilt aanpassen zoals bijvoorbeeld een gat in je dak boren, wat doe je als je dan toch een bakkie wil in je brommobiel? Goeie vraag. Gelukkig wist de voorzitter van De Brommobiel Club het goede antwoord bij die vraag, je gebruikt dan een portofoon.

De portofoon, een draagbaar alternatief voor een bakkie

Een portofoon doet precies hetzelfde maar kan je los meenemen, bijvoorbeeld een Midland Alan 42 DS MULTI zoals je hier ziet. Zo’n apparaat is voorzien van een flink oplaadbaar accupakket waarmee je deze urenlang kan gebruiken.

Het zendvermogen is net als bij een ‘gewoon’ bakkie 4 watt en het bereik is ongeveer 2 kilometer, ruim genoeg voor het doel waarvoor je die wilt gebruiken dus. Heb je niet genoeg aan deze accu dan is er ook een kabel met een steker voor de 12 volt aansluiting in je brommobiel.

Twee kanalen tegelijk

Het handige aan de Midland Alan 42 DS multi portofoon is dat je twee kanalen tegelijk kan beluisteren. Traditioneel zitten truckers op kanaal 19 terwijl veel brommobilisten met een bakkie kanaal 13 gebruiken. Deze portofoon kan je zo instellen dat die twee altijd aanstaan maar je alsnog zelf kan kiezen om naar kanaal 13 te gaan voor een conversatie met een andere brommobilist.

Handen vrij

Let er wel op dat je een externe microfoon met speaker erbij moet hebben want een portofoon vasthouden tijdens het rijden is niet toegestaan en kan al snel leiden tot een boete.

Gelukkig kregen wij van Jacobs Breda Electronics een nieuwe microfoon met speaker beschikbaar voor deze test, een fijne Midland MA26-XL S-L welke is voorzien van een volumeknop en een aansluiting voor een hoofdtelefoon.

Test, test, één, twee, drie!

Je kent het wel, je roept het als je de kwaliteit van een microfoon wilde controleren vroeger. Wij gingen op weg om deze portofoon mét losse microfoon met speaker voor jullie te testen en waren er erg enthousiast over.

Het geluid van de speaker is helder en ook ‘de andere kant’ hoorden wij niet klagen over de geluidskwaliteit. Beslist een aanrader dus die bij JBE ook nog eens Euro’s goedkoper is dan bij de concurrent.

Het handige aan deze handheld mike & speaker is dat je de volumeknop eenvoudig met je duim kan bedienen terwijl je deze in je hand houdt tijdens het rijden. Stel je het volume op de portofoon eerst goed in dan kan je met deze microfoon niet te hard gaan. En het apparaatje is voorzien van een handige clip voor bevestiging aan kraag of de rand van je jas bij je kin.

Bij De Brommobiel Club kunnen ze je trouwens alles erover vertellen, veel van de leden en het bestuur rijden al jaren rond met een bakkie. Ze zitten zoals gezegd standaard op kanaal 13. En word je lid dan kan je bij tourritten met de club ook zelf gebruik van maken om te ‘tokkelen’.

Voor overige vragen en de levering van jouw portofoon of bakkie en bijbehorende zaken klik je op de advertentie hieronder.


(Advertentie)

Ga verantwoord om met de veiligheid in het verkeer: let in eerste plaats altijd op de weg en je omgeving!