Een 27MC bakkie
Het was jaren geleden heel erg populair, bij truckers nog steeds en ook door brommobilisten die veel op het platteland rijden wordt het nog steeds gebruikt: het bakkie. En in bepaalde gebieden is het bakkie een veel gebruikte manier van communiceren, onder andere door brommobilisten.
Het is ook leuk om in je brommobiel te hebben als je veel door de weilanden rijdt. Nou hoor ik je lachen en dat mag natuurlijk want het is een vrij land maar ik zal de voordelen toch even opsommen in dit artikel.
Koop nu een bakkie en antenne bij CB-Webshop en bespaar €20,-!

Waarvoor gebruik je een bakkie?
In gebieden waar veel landbouw en veeteelt wordt toegepast rijden op smalle landwegen vaak trekkers of andere landbouwvoertuigen en zoals met vrijwel alle landwegen het geval is: ze zijn smal. In voorkomende gevallen in het maaiseizoen of tijdens de oogst dan zullen er meer trekkers rijden en komt het regelmatig voor dat je er een tijdje achter zit en met een gangetje van 25 km/u meesukkelt. Of je komt zoals in het filmpje iets verder in dit artikel een vrachtwagen tegen.

Hoe handig is het dan dat je even kan vragen of je er langs mag, een boer of loonwerker zal dan vaak (als je het beleefd vraagt) een stukje opzij gaan. Maar ook als je met je brommobiel midden in de weilanden (en hopen dat het jou nooit overkomt) per ongeluk de sloot in rijdt kan je om hulp roepen en dat scheelt want als de politie en brandweer erbij moeten komen wordt het verzekeringswerk.

Essentieel bij tourritten
Hoe werkt dat dan?
Contact zoeken doe je op Kanaal 19 waar je om contact kan vragen door bijvoorbeeld de volgende vraag te stellen: “Breakie, breakie, iemand in de buurt, over?” (je sluit elke zin af met ‘over’ zodat de andere kant weet dat je zin af is). Heb je dan contact gemaakt en wil je langer kletsen dan spreek je af om naar een ander kanaal te gaan, bijvoorbeeld kanaal 13 dat nog vrij is en een goede optie om standaard voor brommobielen te gebruiken.
In onderstaande video zie je een praktijksituatie waarbij een bakkie zelfs essentieel bleek. Al voor de bocht naar rechts zagen we de vrachtwagen onze kant op komen en konden we hem even vragen te stoppen zodat we een veilige uitwijkhaven konden vinden voordat er een confrontatie plaatsvond. Heel handig!
Niet alleen handig maar ook leuk
Verder is het gewoon leuk om contact met anderen te hebben, bijvoorbeeld als je in clubverband een tourrit rijdt. Ook dan heeft het voordelen als je snel met elkaar kan communiceren, voor een plaspauze of om een locatie af te spreken om te lunchen.
Handig
- Inhalen van landbouwvoertuigen
- Vragen om hulp
Leuk
- Communiceren met andere brommobilisten (bijvoorbeeld bij clubs)
Wat heb je nodig?

Een bakkie van normaal formaat zal in de meeste gevallen net iets te groot zijn om in een dashboard in te bouwen. Je kan dan beter kiezen voor een kleiner formaat zoals bijvoorbeeld de PNI HP 6500. Met beide bakkies heb je een goed bereik en voldoende mogelijkheden en in combinatie met de goede antenne hoef je niets meer te doen na montage.
Die antenne vereist wat extra uitleg. Normaal gesproken wordt een antenne voor een bakkie op een truck of personenauto gemonteerd. Deze voertuigen hebben een metalen carrosserie en deze vormen met de antenne zelf één geheel.

Anders wordt het als je een brommobiel rijdt, deze hebben een polyester carrosserie en dus zal je een antenne moeten hebben die daarvoor geschikt is. In veel webwinkels worden deze als Groundless verkocht of NGP antenne (No Ground Plane). Wij kochten de Sirio GL-27 (identiek aan de Midland X-Turbo Camper 27 C863) omdat je deze niet naderhand hoeft af te stellen (SWR 1 op 1 stellen) en deze na montage meteen werkt.
Anders wordt het als je een brommobiel rijdt, deze hebben een polyester carrosserie en dus zal je een antenne moeten hebben die daarvoor geschikt is. In veel webwinkels worden deze als Groundless verkocht of NGP antenne (No Ground Plane).

De antenne in je dak monteren kan vrij eenvoudig, wel moet je hiervoor het hemeltje lostrekken aan de binnenkant maar die kan je met een flinke klodder montagelijm eenvoudig weer terugplakken. Meet het te boren gat goed uit op het exacte midden van het dak op de plaats waar je deze wilt monteren en boor daar een gat van ca. 10 mm. In dat gat monteer je de antennevoet zonder de meegeleverde beugel en voer je de kabel door naar vooraan rechts en door de A-stijl langs de voorruit (ook die kan je weer vastplakken als je klaar bent). Zit deze vast dan kan je met een vleugelmoer de antenne zelf bevestigen aan de antennevoet op het dak. Ligt de kabel op je dashboard dan soldeer je de plug er aan volgens deze beschrijving, belangrijk is dat je de kabel niet inkort omdat de lengte exact is afgepast op het vermogen van de antenne.
Nadat je de plug hebt gesoldeerd is het bakkie aan de beurt. In de verpakking zit een beugel die je met twee zelftappende kruiskop schroefjes bovenop je dashboard in het midden kan monteren. Wil je dit liever niet, monteer dan de beugel andersom onder de middenconsole en schroef daarna met de meegeleverde kunststof schroefjes het bakkie er in en draai de antennekabel aan de achterkant vast. Bij veel zaken kan je ook meteen een 12 volt autostekker kopen die je aan de rode en zwarte kabeltjes voor de voeding monteert. Het beugeltje voor de ‘mike’ (microfoon) kan je monteren waar je dat zelf wilt, binnen handbereik.
TIP: Het kan handig zijn om in het harde kunststof alvast gaatjes te maken voor de schroefjes door een flinke spijker in een tang goed heet te maken met een aansteker en deze op de juiste plek in het kunststof te duwen.
Niet zeker van je zaak?
Ben je niet zeker van je zaak en durf je de klus niet aan? Laat het dan door een vakgarage uitvoeren, bijvoorbeeld jouw dealer of laat een handige vriend of vriendin jou er bij helpen.
Heb je een vergunning nodig?
In Nederland en België is het niet nodig om voor het gebruik een vergunning te hebben zolang je maar gebruik maakt van de 40 kanalen en bijbehorende frequenties van apparaten die standaard en legaal worden aangeboden, meer informatie hierover lees je op Wikipedia. Volgens het RVV art. 61a is het gebruik van een bakkie in een voertuig toegestaan.
Welk kanaal gebruik ik?


Oproepen doe je in het vrije veld op FM kanaal 19 (21 in België) en zoals gezegd wil je langer kletsen dan moet je afspreken om een vrij kanaal op te zoeken. Tijdens de oogstmaanden is kanaal 10 voor de loonwerkers voor maïs en de off roaders zitten het hele jaar door op kanaal 4×4 (= 16, humor). Kanaal 9 is in heel Europa voor noodoproepen al is dat de laatste tijd een beetje in onbruik geraakt en Campers zitten op 22. Op het platteland is het even kanaaltje fietsen of informeren waar de boeren en loonwerkers met elkaar ’tokkelen’ (kletsen). Het allerbelangrijkste: kanaal 13 is voortaan voor brommobielen!
Maar wat als je niet wilt boren?
Allemaal leuk en aardig – bedacht ik mij als bezitter dan een luxe Ligier – maar wat nou als je niets aan je brommobiel wilt aanpassen zoals bijvoorbeeld een gat in je dak boren, wat doe je als je dan toch een bakkie wil in je brommobiel? Goeie vraag!
De portofoon, een draagbaar alternatief voor een bakkie

Een portofoon doet precies hetzelfde maar kan je los meenemen, bijvoorbeeld een Midland Alan 42 DS MULTI zoals je hier ziet. Zo’n apparaat is voorzien van een flink oplaadbaar accupakket waarmee je deze urenlang kan gebruiken.

Het zendvermogen is net als bij een ‘gewoon’ bakkie 4 watt en het bereik is ongeveer 2 kilometer, ruim genoeg voor het doel waarvoor je die wilt gebruiken dus. Heb je niet genoeg aan deze accu dan is er ook een kabel met een steker voor de 12 volt aansluiting in je brommobiel.
Twee kanalen tegelijk
Het handige aan de Midland Alan 42 DS multi portofoon is dat je twee kanalen tegelijk kan beluisteren. Traditioneel zitten truckers op kanaal 19 terwijl veel brommobilisten met een bakkie kanaal 13 gebruiken. Deze portofoon kan je zo instellen dat die twee altijd aanstaan maar je alsnog zelf kan kiezen om naar kanaal 13 te gaan voor een conversatie met een andere brommobilist.
LET OP: Handen vrij!
Let er wel op dat je een externe microfoon met speaker erbij moet hebben want een portofoon vasthouden tijdens het rijden is niet toegestaan en kan al snel leiden tot een hoge boete, ook in een brommobiel.

Gelukkig kregen wij van CB Webshop een nieuwe microfoon met speaker beschikbaar voor deze test, een fijne Midland MA26-XL S-L welke is voorzien van een volumeknop en een extra aansluiting voor een hoofdtelefoon.
Test, test, één, twee, drie!
En dus gingen wij aan de slag om deze microfoon te testen. Je kent het wel, je roept het als je de kwaliteit van een microfoon wilde controleren vroeger. Wij gingen op weg om deze portofoon mét losse microfoon met speaker voor jullie te testen en waren er erg enthousiast over.
Het geluid van de speaker is helder en ook ‘de andere kant’ hoorden wij niet klagen over de geluidskwaliteit. Beslist een aanrader dus!

Het handige aan deze handheld mike & speaker is dat je de volumeknop eenvoudig met je duim kan bedienen terwijl je deze in je hand houdt tijdens het rijden. Stel je het volume op de portofoon eerst goed in dan kan je met deze microfoon niet te hard gaan. En het apparaatje is voorzien van een handige clip voor bevestiging aan kraag of de rand van je jas bij je kin.

Nadeel: een portofoon heeft een kleiner bereik

Een nadeel van een portofoon is deze een korter bereik heeft in vergelijking met een bakkie met een antenne op het dak. Er zijn gelukkig een paar dingen die je daaraan kan doen.
Wil je het bereik van deze handige portofoon vergroten dan kan je wat doen aan de antennes. Op de portofoon kan je een langere antenne plaatsen, wij kozen voor de Albrecht CL 27. Hiermee krijg je onder gunstige omstandigheden een bereik van circa 2 kilometer.
Wil je meer? Op de kabel voor de externe antenne sloten wij een ProComm Vector aan die wij linksboven op het raam plakten. Het handige van deze oplossing is dat je geen gaten in je carrosserie hoeft te boren. Gezamenlijk geven deze twee antennes je een bereik van ongeveer 5 kilometer.
Ga verantwoord om met de veiligheid in het verkeer: let in eerste plaats altijd op de weg en je omgeving!

Bio Leendert
Leendert is schrijver en auteur, eigenaar van Kronkelroutes.nl en online publicist voor al het nieuws over 45km auto’s. Als enthousiast brommobilist weet hij vaak als eerste het nieuws te vinden en biedt daarnaast op deze website veilige routes en informatie aan voor navigeren met jouw brommobiel.
Navigatiespecialist bij Kronkelroutes.nl en enthousiast Brommobilist.
Lees alle artikelen geschreven door Leendert.