In de afgelopen jaren kwam wereldwijd de wens voor individueel vervoer op en de fabrikanten sprongen daar handig op in met nieuwe voertuigen in de L6e categorie. Omdat er ook nog eens een energie transitie plaatsvindt worden er steeds meer elektrische voertuigen in de markt gezet die specifiek bedoeld zijn voor in de stad.
We zien inmiddels de Birò (uit Italië), de Duits/Franse Opel Rocks-e en de elektrische Canta 2 en Squad van eigen Hollandse bodem om er een paar op te noemen in het stadsbeeld en er komen er steeds meer bij. Tegelijkertijd zien we de traditionele brommobiel zich ontwikkelen tot volwaardige 45km auto’s en is het woord brommobiel inmiddels een beetje oubollig aan het worden.
Nieuwe benamingen
Daarmee vormt zich steeds duidelijker de discussie onder leveranciers in de markt hoe we deze twee verschillende uitlopers van diezelfde L6e categorie gaan noemen om daarmee het doel ervan te duiden. Want waarom zou je een elektrische 45km auto nog brommobiel noemen als deze niet meer bromt?
45km auto’s

De bekende L6e categorie voertuigen zoals je die tegenwoordig ziet van fabrikanten als Ligier, Microcar, Aixam, Chatenet en Bellier zijn -zoals gezegd- steeds meer volwaardige auto’s en uitermate geschikt om behalve binnen de woonkern er ook mee van je eigen stad of dorp naar het volgende te rijden. In de afgelopen jaren zijn ze volwassen geworden en meegegroeid met het overige verkeer. Je zou ze dus beter 45km auto’s kunnen noemen dan brommobiel want net als met de personenauto’s kom je net zo ver ermee. Onze Vlaamse buren hebben het trouwens goed bedacht, die noemen het gewoon allemaal Vierwielers en de Fransen Voiturette! Of gaat het toch citycar worden?
Stadsvervoermiddelen

Voor de kleinere voertuigen specifiek bedoeld voor het stadsvervoer worden inmiddels creatieve namen bedacht zoals stadsauto/stadsautootje (de merknaam Canta wordt trouwens ook regelmatig op allemaal toegepast). Of wat dacht je van urban car of citycar?! De meest geschikte groepsnaam voor het type vervoermiddel is (naar mijn mening) toch stadsauto omdat dit het meest op de belevingswereld van jongeren in de stad aansluit. Het zal dan ook niet lang duren voordat deze kleine vierwielige scooters door iedereen stadsauto worden genoemd en iedereen weet dan waar je het over hebt.
Het wordt sowieso leuker op de weg met al deze diversiteit want er is plek genoeg voor nog meer elektrische 45km auto’s en andere kleinere voertuigen. Zowel de 45km auto als wat nu nog de citycar wordt genoemd zijn klein genoeg om overal tussen te passen in de stad en er buiten. Want met een 45km auto kom je toch echt verder denk ik, ook naar de volgende woonplaats, provincie en zelfs naar het buitenland zoals je op social media steeds vaker leest. Meer ruimte voor de batterijen maakt dat mogelijk en die worden steeds krachtiger.
Keuze’s maken lijkt onvermijdelijk
Een algemene geaccepteerde naam voor beide subklassen is toch wel van belang op de langere termijn, de visie van de verantwoordelijken voor het maken van de relevante wetten, de mening van het grote publiek en daarmee het imago van elke afzonderlijke groep vervoersmiddelen. Je ziet dat bijvoorbeeld bij de -inmiddels verwarrende- begrippen ‘bromfiets’ en ‘snor’ nu er steeds meer weerstand is tegen ‘de snor’ in het stadsverkeer vanwege de veiligheid en waarbij de hele groep tweewielers daar last van heeft.
Persoonlijk heb ik wel wat moeite om afscheid te nemen van de term brommobiel, de wet noemt de gehele L6e categorie tenslotte ook zo. Maar als het per se moet dan kies ik tóch voor 45km auto, of citycar. Want de brommobiel is volwassen geworden en goed voor in de stad én daar buiten.
Hoe je ze ook wil noemen maakt niet zoveel uit maar wil jij er eentje kopen of je erop abonneren? Bekijk ze online of in de showroom bij de dealers.

Bio Leendert
Leendert is schrijver en auteur, eigenaar van Kronkelroutes.nl en online publicist voor al het nieuws over 45km auto’s. Als enthousiast brommobilist weet hij vaak als eerste het nieuws te vinden en biedt daarnaast op deze website veilige routes en informatie aan voor navigeren met jouw brommobiel.
Navigatiespecialist bij Kronkelroutes.nl en Brommobilist.
Lees alle artikelen geschreven door Leendert.