De brommobiel in Engeland

Een tijdje terug sprak ik iemand op een parkeerplaats naast zijn mooie witte brommobiel, een leuk gesprek over ervaring, uitdaging en moed.

“Ik hou van avontuur, ben ook vast van plan om over de grens te gaan, Duitsland en Frankrijk of Engeland bijvoorbeeld. Engeland lijkt mij echt een uitdaging die ik wel wil aangaan.”

Van Frankrijk weten we allemaal dat ze daar gek zijn op de brommobiel, er is zelfs een website voor ze, Génération Sans Permis. Duitsland is ook niet zo heel anders dan hier, de infrastructuur met afgescheiden Autobahn en verder landwegen maakt het land uitermate geschikt voor brommobielers, net als bij ons eigenlijk.

Ok, maar Engeland? Hoe zit het daar dan eigenlijk? Een kleine zoektocht online brengt de reden aan het licht: De wetgeving is er anders, de brommobiel is daardoor niet populair en het imago is suf.

De vereiste rijbewijzen in Engeland:

  • Group ‘A’ (old group category D) motor cycle category minimum age 17
  • Group B1 (old group category C) motor tricycle / quadricycles
  • Group B car category manual or auto
  • Learner car drivers provisional with ‘B’ at 17 years or after (accompanied)
  • Learner motor cycle drivers provisional with ‘A’ at 17 years or after (may drive on ‘L’ plates accompanied)
  • A motor cycle ‘A’ provisional licence holder does not require Compulsory Basic Training (CBT) since the Microcar has four wheels
  • Motor cycle ‘A’ category licence holders may take their car ‘B’ test using Microcar. A ‘B’ automatic licence will be issued
  • A provisional licence for Microcar (four wheels) does not require reviewing after two years
  • A 16 year old entitled to Disability Living Allowance at the higher rate (Mobility Allowance) may drive Microcar

Je hebt er dus een motorrijbewijs voor nodig en niet zoals in de meeste Europese landen een bromfietsrijbewijs. Tja, en als je toch al op een motor mag rijden waarom zou je dan in een brommobiel gaan rijden?

Toch is er een verschil waardoor sommigen het toch leuk vinden om er in rond te rijden: de brommobiel wordt er geleverd met een achterbank en er is dus plaats voor drie passagiers. En zo geeft het in Engeland goedkopere motorrijbewijs je toch de kans om droog aan te komen op je bestemming en mag je nog mensen meenemen ook. De maximum snelheid is 70 mph, ongeveer 110 km per uur en dus nog behoorlijk snel, voor een brommobiel dan.

Wij mogen er met ons rijbewijs niet rijden, dat is dan wel weer jammer.