
Een paar jaar terug terug sprak ik iemand op een parkeerplaats naast zijn mooie witte brommobiel, een leuk gesprek over ervaring, uitdaging en moed.
“Ik hou van avontuur, ben ook vast van plan om over de grens te gaan, Duitsland en Frankrijk of Engeland bijvoorbeeld. Engeland lijkt mij echt een uitdaging die ik wel wil aangaan.”
Van Frankrijk weten we allemaal dat ze daar gek zijn op de brommobiel, er is zelfs een website voor ze, Génération Sans Permis. Duitsland is ook niet zo heel anders dan hier, de infrastructuur met afgescheiden Autobahn en verder landwegen maakt het land uitermate geschikt voor brommobilisten, net als bij ons eigenlijk.
De L7e categorie
Ok, maar Groot Brittanië? Hoe zit het daar dan eigenlijk? Het antwoord op die vraag is verrassend: daar mag een Brit niet zomaar met een rijbewijs voor een bromfiets in een brommobiel rijden. Een kleine zoektocht online brengt de reden aan het licht: De wetgeving is er anders, er worden voornamelijk ‘zware’ brommobielen gereden in de L7e categorie.
Eerst even de feiten: welk rijbewijs is voor de Britten verplicht om een brommobiel te rijden?
- Group ‘A’ (old group category D) motor cycle category minimum age 17
- Group B1 (old group category C, pre 2003) motor tricycle / quadricycles
- Group B car category manual or automatic gear
- Learner car drivers provisional with ‘B’ at 17 years or after (accompanied)
- Learner motor cycle drivers provisional with ‘A’ at 17 years or after (may drive on ‘L’ plates, accompanied)
- A motor cycle ‘A’ provisional licence holder does not require Compulsory Basic Training (CBT) since the microcar has four wheels
- Motor cycle ‘A’ category licence holders may take their car ‘B’ test using a microcar. A ‘B’ automatic licence will be issued
- A provisional licence for a microcar (four wheels) does not require reviewing after two years
- A 16 year old entitled to Disability Living Allowance at the higher rate (Mobility Allowance) may drive a microcar

Sommige Britten vinden het toch leuk

Je hebt als Brit dus een motorrijbewijs of autorijbewijs nodig en niet zoals in de meeste Europese landen een bromfietsrijbewijs om een brommobiel te mogen rijden. Tja, en als je toch al op een motor of in een auto mag rijden waarom zou je dan een brommobiel aanschaffen? Dat lees je hieronder.
Er is dus een verschil waardoor sommigen het leuk vinden om er in rond te rijden: de brommobiel wordt er geleverd met een achterbank en er is dus plaats voor drie passagiers. Het woord brommobiel gebruiken ze daar niet, ze worden microcars genoemd.
En zo geeft het in Engeland goedkopere motorrijbewijs je toch de kans om droog aan te komen op je bestemming en mag je nog mensen meenemen ook. De maximum snelheid is 70 mph, ongeveer 110 km per uur en dus nog behoorlijk snel, voor een brommobiel dan. Het betreft dan ook in vrijwel alle gevallen een ‘zware brommobiel’ in de voertuigcategorie L7e.
Een kleine groep mag het wel
Er zijn in Engeland zelf welgeteld 30 L6e brommobielen verkocht in het verleden, ze zijn begrensd op 28mph en ze mogen bij uitzondering gereden worden vanaf 16 jaar met het equivalent van het Europese AM rijbewijs, een CBT of AM license (Compulsary Bike Training).

En wij dan?

Wij mogen met ons AM rijbewijs ook in Groot Brittanië rijden, maar dan wel alleen in onze eigen L6e categorie brommobiel. De Engelse microcar is zoals eerder al gezegd de zogenaamde ‘zware klasse’ terwijl je in Nederland met je AM rijbewijs alleen de lichtere L6e brommobiel mag rijden. Wij mogen dat daar dus ook, ook na de Brexit gewoon met een AM of AM4 rijbewijs.
Navraag bij DVLA (Driver & Vehicle Licensing Agency) geeft aan dat je inderdaad met je AM rijbewijs in je eigen L6e voertuig in Groot Brittannië mag rijden mits je het voor dat voertuig vereiste rijexamen hebt gedaan (klik op afbeelding voor grotere weergave en dit is de link in de getoonde brief).
Wel blijven opletten
Je moet er wel blijven opletten, uit eigen ervaring weet ik dat de Engelsen er een sport van maken om op landwegen en B-roads (De provinciale wegen daar) de hoogste snelheid willen halen om naar hun bestemming te rijden, ik heb daar zelf mijn rijbewijs gehaald ooit. Maar dat maakt het land naar mijn mening wat minder geschikt voor de L6e categorie brommobiel, er is moed voor nodig om het overige verkeer op de Engelse wegen te trotseren.
Wil je toch even ervaren hoe dat rijdt? Bekijk het filmpje hieronder.

Bio Leendert |
|
![]() |
Leendert van Gemeren is schrijver en auteur, eigenaar van Kronkelroutes.nl en online publicist voor al het nieuws over 45km auto’s. Als enthousiast brommobilist weet hij vaak als eerste het nieuws te vinden en biedt daarnaast op deze website veilige routes en informatie aan voor navigeren met jouw brommobiel.
Navigatiespecialist bij Kronkelroutes.nl, Brommobilist. |
Lees alle artikelen geschreven door Leendert. |