De brommobiel op het fietspad is niet meer van deze tijd

Het toestaan van brommobielen op het fietspad dateert nog uit de tijd dat er geen kentekenplaat verplicht was maar er alleen een verzekeringsplaatje op moet zitten en het is niet meer van deze tijd. Toch komt het nog op veel plaatsen in Nederland voor en dat is op zijn zachtst gezegd ongewenst.

In de beginjaren van de brommobiel waren de brommobielen een stuk kleiner, hadden ze dezelfde 50cc benzinemotortjes en pruttelden ze met de Puchjes mee op het fietspad. Maar het zijn inmiddels decennia later volwaardige auto’s en ze nemen dezelfde ruimte in op de openbare weg. En toch wordt in het RVV1990 voor de toepasbare regels nog gerefereerd aan de wetgeving uit 1966 terwijl zelfs 1990 al lang geleden is voor actuele wetgeving.

Het verplichten van brommobielen op het fietspad te rijden is ook in strijd met andere regels in het RVV en vorig jaar werd het in het nieuws al gezegd: Tijd voor nieuwe regels!

In een land waar steeds meer brommobielen op de weg te zien zijn is het tijd om haast te maken met de snelheidsverlaging op N-wegen en waar het nog voorkomt verkeersborden zoals deze en het C09 verkeersbord te verwijderen, dat is veiliger voor alle verkeersdeelnemers en niet in de laatste plaats de fietser.

De politiek in Den Haag hiervoor in actie te krijgen is kan een lastige taak worden als geen politicus zich er voor wil inzetten. Het is bekend dat er regionaal wel iemand is te vinden met een hart voor de zaak (Arne Schaddelee, ChristenUnie provincie Utrecht) maar eigenlijk moet dit een zaak worden voor de Tweede kamer.

De vraag is alleen nog: welke gedreven politicus gaat dat daadwerkelijk doen?