De Grote Vriendelijke Reus

De reacties op het zien van een brommobiel variëren van echt hilarisch tot ronduit onbeschoft in het dagelijks leven. “Rot toch op met je Playmobil auto!” is een voorbeeld van creatief taalgebruik hierbij.

Mijn vorige brommobiel had een glazen schuifdak en ik weet nog dat ik in het winkelcentrum langs een groep hangjongeren reed naar een parkeerplaats dat ik er diverse proppen papier en een klokhuis in gegooid kreeg met de opmerking: “Kijk! Een rijdende prullenbak!” Lachen natuurlijk. En toen ik een keer uitstapte naast een ander clubje scholieren, hoorde ik er eentje tegen zijn maat zeggen: “Zo hé, het lijkt wel een condoom zo strak als die om die lul zit!” Ok, die vond ik ook grappig en zelfs ik moest daar om lachen hoewel een maatje van hem een loeier gaf en zei dat hij dat niet kon zeggen.

Maar er zitten ook leuke menselijke uitspraken tussen. Toen die ene keer dat ik met mijn bijna twee meter er uit stapte en iemand mij begroette met “Hallo, dáár is de Grote Vriendelijke Reus!” en omdat hij net zoals ik een Roald Dahl fan was begroette ik hem met een brede lach en zei dat ik even naar de Lidl ging voor Snotkommers. Ja, je krijgt wat te horen als je er eentje rijdt.

Soms, dan is het wel eens wat minder, als ze voor je neus stoppen bij een kruising en je een middelvinger geven bijvoorbeeld. Gek genoeg zijn dat altijd a. mannen en b. ze rijden in een te grote auto voor hun ‘vul hier maar iets in’. Juist hen begroet ik altijd met mijn vriendelijkste lach.

Een paar jaar terug werd ik voor geen enkele reden klemgereden en bespuugd op de Zuidweg in Zoetermeer. Nadat hij zijn auto schuin voor die van mij had neergezet kwam hij woest uit zijn auto naar mij toe en riep “Rot op! Jij hoort hier niet, ga van de weg af!” Van de zenuwen begon ik een beetje te lachen wat natuurlijk als een rode lap op een stier werkte en Meneer Boos ook nog eens wild briesend aan mijn deur begon te trekken. Maar ook een brommobiel heeft centrale deurvergrendeling dus dat had geen zin.

Meestal gaat het goed en is de reactie leuk, daar doe ik het maar voor dan zeg ik altijd. En altijd vriendelijk blijven.