De Maastunnel in Rotterdam, mag je daar doorheen?

Een interessante vraag die ik op internet veel zie langskomen is: Mag ik met mijn brommobiel door de Maastunnel? Het goede antwoord staat onder dit artikel.

Voor zo ver ik weet was het een autoweg maar als ik nu in Google Streetview kijk (beeld van november 2020 hieronder) zie ik het G3 verkeersbord daar niet meer (als je langs de Euromast rijdt).

Jarenlang is het al een knelpunt in de routeplanning van brommobilisten in Rotterdam, de Maastunnel, het is namelijk een Autoweg, je kan het zien aan het G3 verkeersbord aan beide zijden. Kijk je op de pagina Verkeersborden op deze website dan zie je dat je op een autoweg met je brommobiel niet mag komen.

Nu is de maximum snelheid in de Maastunnel al heel erg lang 50 km/u dus zou je denken dat het niet zo veel uitmaakt maar voor Verkeershandhaving, die zich aan de wet moet houden, is het een reden om toch een proces verbaal uit te schrijven. En hoewel hinderlijk is dat natuurlijk terecht.

Omdat de vraag, Maastunnel – wel of niet? recent opnieuw aan ons werd gesteld was het tijd om eens op onderzoek te gaan. De eerste stap die genomen werd was Google Streetview raadplegen want er daadwerkelijk heen rijden is in de praktijk voor mij als beheerder van deze website niet haalbaar, de afstand is te groot alleen om een antwoord te krijgen op deze vraag.

Het resultaat is verrassend: Het G3 bord is er niet op te zien (klik op afbeelding voor grote weergave), deze beelden zijn van november 2020. En dat suggereert dat de situatie veranderd is maar het goede antwoord kan alleen met praktijkervaring ter plekke gegeven worden. Want hoe betrouwbaar is Google Streetview eigenlijk?

Heb jij ervaring met rijden door de Maastunnel met jouw brommobiel en weet je hoe de huidige situatie daar is? E-mail ons het antwoord op redactie@kronkelroutes.nl. Wij zijn benieuwd!

UPDATE: Harry Haspers uit Rotterdam gaf al heel snel het goede antwoord: Het G3 bord is er nog wel degelijk. Hij vertelde ons het volgende:

“De Maastunnel is een stukje autoweg in de bebouwde kom van Rotterdam, dat G3 bord is nog steeds aanwezig maar pas op op de weg naar de tunnel. Er staan C15 borden en eenmaal voor de tunnel staat pas het G3 bord. Met andere woorden: foute informatie voor de brommobielen en zie dan maar te keren. Helaas zal je dan dus toch door de tunnel moeten rijden voor je eigen veiligheid ondanks dat het niet mag en mét het risico op een bekeuring. Mijn advies vermijd de Maastunnel en neem de Erasmusbrug of de Willemsbrug, dat voorkomt een hoop discussie en ellende.”

Foto’s gemaakt door Harry Haspers op 24 april 2021