Diesel Jannie, diesel!

Jannie* heeft het toch voor elkaar gekregen. Ondanks de waarschuwende stem van haar man die haar nog nariep heeft ze toch benzine getankt in haar splinternieuwe brommobiel. Diesel Jannie, diesel!

Ze hoort het hem nog zo zeggen. En nu belt ze hem op vanaf het pompstation. “Jij noemt het ook altijd het benzinestation, het is eigenlijk jouw schuld.” Zucht, bel de ANWB dan maar. “Je bedoelt de Wegenwacht?” Ja, die bedoel ik.

Sinds 12 oktober 2018 hebben alle tankstations verplicht brandstofstickers als aanvullende informatie moeten plaatsen op hun pompen. En daardoor is Jannie dus in de war geraakt. Maar eigenlijk is het niet zo moeilijk, diesel herken je aan de vierkante stickers. Benzinestickers zijn rond, voor gas zijn het ruitjes. Maar voor diesel zijn het vierkantjes Jannie. Kijk maar op de website van Rijksoverheid, daar wordt het uitgelegd.

De cijfers na de letter B in de dieselvierkantjes geven het percentage toegevoegde biodiesel aan, en XTL betekent dat deze diesel niet van aardolie is gemaakt maar synthetisch is. En nu je het weet is het niet zo moeilijk meer. Toch, Jannie?

* Jannie is een fictief persoon (en haar man ook)

Delen:

Geef een reactie