Het Bromfietscertificaat

Regelmatig krijg ik de vraag van bezoekers op mijn website of zij met hun Bromfietscertificaat ook nog in een brommobiel mogen rijden. Het antwoord is erg kort: nee. Op de website van het CBR vind je het uitgebreide antwoord op je vraag.

Ooit kon je in Nederland op een bromfiets rijden zonder een rijbewijs, alleen wel verzekerd. Vanaf 1 juni 1996 had je hiervoor een Bromfietscertificaat nodig en een bromfietsverzekering. En daarmee mocht je dan ook in een brommobiel rijden, die hadden toen nog geen kenteken en alleen een verzekeringsplaatje was verplicht.

Als je voor 1 juni 1980 geboren was kon je tegenbetaling op het Postkantoor een Bromfietscertificaat kopen, je was dan vrijgesteld van een theorie examen.

Je kon jouw Bromfietscertificaat tot 1 oktober 2009 inruilen op het gemeentehuis voor een AM rijbewijs met een geldig theorie examen, daarna moest je theorie en praktijkexamen halen voor je AM rijbewijs. Vanaf die datum werd het ook verplicht om een kenteken op je bromfiets of brommobiel te hebben, een WA-verzekering en was het bezit van een rijbewijs AM verplicht.

Wanneer je tegenwoordig (vanaf 1 maart 2010) in Nederland in een brommobiel wilt kunnen rijden moet je dus beide examens afleggen: een theorie examen en een praktijkexamen voor een AM rijbewijs. Rij je af in een brommobiel dan komt op jouw rijbewijs AM4 te staan en mag je er niet mee op een bromfiets rijden. Wil je dit wel dan moet je een gewoon AM rijbewijs aanvragen en daarvoor aan de eisen van een rijexamen voor beide voertuigen hebben voldaan.

Bij Kemp Rijopleidingen in Lelystad kan je meer informatie hierover krijgen.