Het C13 bord, moeten we daar iets mee?

Dit is deel 3 van 4 blogs over de verkeersborden die vaak verwarring oproepen bij brommobilisten in de serie Wel of niet?

Wel of niet, deel 3

Het lijkt soms logisch, een brommobiel is toch een bromfiets met vier wielen? Dus dan is dit verkeersbord met een bromfiets ook voor mij bedoeld. Maar schijn bedriegt, een brommobiel is in technische zin weliswaar een bromfiets, voor de verkeerswet moet je met een brommobiel je op hoofdwegen gedragen als automobilist. Omdat het voor zowel brommobilisten als wetshandhavers verwarrend kan zijn en het toch nog steeds tot onterechte handhaving leidt laten we het bord hier zien.

Dit is een C13 bord
Een C13 bord wordt officieel omschreven als:

Gesloten voor brom-, snorfietsers en voor gehandicaptenvoertuigen met in werking zijnde motor.

Ook op een rijbaan die gesloten is voor bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen met in werking zijnde motor, dus voorzien is van bord C13, mag gereden worden met de brommobiel, een bestuurder van de brommobiel moet immers de regels van een automobilist volgen.

Conclusie: Zie je een C13 verkeersbord dan mag jij met je brommobiel daar doorrijden, een brommobiel moet zich daar aan de regels voor auto’s houden.