Het gaat niet om de lengte

Het is een wijd verspreid vooroordeel dat brommobielen te klein zouden zijn voor normaal gebruik door lange mensen en dat ze zich ‘in zo’n ding moeten persen’. En heel eerlijk gezegd, toen ik een jaar of drie terug op zoek ging naar een leuke tweedehands brommobiel had ik ook even moeite om in een Grecav Eke 505 te zitten maar het ging wel. Maar goed, een Grecav is dan ook een erg kleine brommobiel.

Tijd om dus eens te laten zien hoeveel ruimte je eigenlijk wel hebt als je wat langer bent dan gemiddeld. Hieronder zie je mij en een vriend in een Microcar M.Go SXI uit 2009, een model dat geldt als modern en met afmetingen die tegenwoordig nog steeds gangbaar zijn, ook voor nieuwe brommobielen. Met een lengte van respectievelijk 1,93 en 1,95 meter zou je denken dat we met onze kruin tegen het dak zouden zitten.

Maar de hoofdruimte is zoals je ziet juist opvallend groot, boven ons hoofd is nog zeker 10 centimeter speling. Bovendien zit je ook nog eens heel ruim in een brommobiel want door de besparing op gewicht is de binnenruimte naar verhouding groter.

En over ruimte gesproken: Heel veel brommobielen zijn heel geschikt voor boodschappen doen. Met een bagageruimte groot genoeg voor drie boodschappenkratten en een big bag doet deze brommobiel voor wat betreft binnenruimte niet onder voor de meeste gewone personenauto’s.