Een veel gehoord misverstand is dat mensen denken dat een brommobiel een gehandicaptenvoertuig of een zogenaamde scootmobiel is, het wordt zelfs in de media nogal eens verkeerd aangegeven. Dus wordt het nu maar eens hoog tijd om dat misverstand voorgoed de wereld uit te helpen.
Het gebeurt elke week wel één of twee keer: “Ga je dan helemaal naar Ermelo in je scootmobiel?” Of “Moet je zeker over het fietspad met je gehandicaptenvoertuig?” En heel eerlijk irriteert mij dat dan wel een beetje, ik heb het tenslotte al zo vaak uitgelegd en als je het dan nóg niet snapt?
Ik rij een brommobiel. Dat is een auto die 45 km/u kan, een vierwielige bromfiets volgens de wet. Ik neem de positie van een auto in op de weg en ik mag er niet mee op het fietspad of op de stoep parkeren. En ja, ik rij er helemaal mee naar Ermelo. Of ik rij de Elfstedentocht. Of naar Limburg. Het kan er allemaal mee.

Het is géén gehandicaptenvoertuig of scootmobiel
Wanneer je naar de dealer gaat om een brommobiel te kopen dan is het eerste wat je opvalt dat het grote dingen zijn, het zijn gewoon kleine autootjes zoals bijvoorbeeld de Citroën C1, Toyota Aygo of Peugeot 108 en er kan op zijn minst net zoveel aan bagage achterin. Zelfs flink meer dan in een Smart trouwens, ik heb dat gecheckt. Een gehandicaptenvoertuig is nog veel kleiner en op een scootmobiel past maar één boodschappentas.

Een ander misverstand is -zoals met een Canta of scootmobiel- dat je met een brommobiel over het fietspad mag rijden. Een brommobiel is dan wel technisch gelijk aan een bromfiets, vermogen en gewicht en ruimte voor 1 passagier, voor de Verkeerswet is het echter een motorvoertuig gelijkgesteld aan een auto ook al kan dit voertuig slechts met een maximum snelheid van 45 km/u rijden. Om die reden moet een brommobiel op provinciale wegen de verkeersborden voor motorvoertuigen in acht nemen zoals je op deze website kan lezen op de pagina Verkeersborden.
Het verschil zie je op de achterkant. Een brommobiel is voor de openbare weg kentekenplichtig en heeft eenzelfde kenteken als een bromfiets maar dan vierkant. Een gehandicaptenvoertuig heeft een kleiner verzekeringsplaatje dat overigens ook verplicht is.

In het kort: een brommobiel is géén gehandicaptenvoertuig en het is ook geen scootmobiel of invalidenwagen. En nee, je mag er ook niet mee over het fietspad rijden of op de stoep parkeren.
Wat is een brommobiel dan wel?
Een brommobiel is een voertuig in de categorie L6eBP.
- Nieuwe regelgeving 168/2013/EU
- Richtlijn e2*168/2013*000000003*00003*00
- Maximale snelheid 45 km per uur
- Maximaal uitgangsvermogen 6 kiloWatt
- Leeggewicht inclusief brandstof 425 kilo
- Plaats voor bestuurder en één passagier
Het verschil:

Dit is dus een gehandicaptenvoertuig:


Bio Leendert
Leendert is schrijver en auteur, eigenaar van Kronkelroutes.nl en online publicist voor al het nieuws over 45km auto’s. Als enthousiast brommobilist weet hij vaak als eerste het nieuws te vinden en biedt daarnaast op deze website veilige routes en informatie aan voor navigeren met jouw brommobiel.
Navigatiespecialist bij Kronkelroutes.nl en Brommobilist.
Lees alle artikelen geschreven door Leendert.