Het is géén gehandicaptenvoertuig!

Een veel gehoord misverstand is dat mensen denken dat een brommobiel een gehandicaptenvoertuig of een zogenaamde scootmobiel is, het wordt zelfs in kranten verkeerd aangegeven (Algemeen Dagblad, 1 februari 2020). Dus is het hoog tijd om dat misverstand eens de wereld uit te helpen.

Wanneer je naar de dealer gaat om een brommobiel te kopen dan is het eerste wat je opvalt dat het grote dingen zijn, het zijn gewoon kleine autootjes zoals bijvoorbeeld de Citroën C1, Toyota Aygo of Peugeot 108. En er kan op zijn minst net zoveel aan bagage achterin.

Neem bijvoorbeeld de Aixam Crossline EVO, met een bagage inhoud van 1100 liter een van de grotere boodschappenauto’s! In de achterkant passen zo drie boodschappenkratten en een Big Bag. Probeer dat maar eens bij gewone auto van vergelijkbaar formaat van Citroen, Toyota of Peugeot bijvoorbeeld.

Een ander misverstand is -zoals met een Canta of scootmobiel- dat je met een brommobiel over het fietspad mag rijden. Een brommobiel is dan wel technisch gelijk aan een brommer, vermogen en gewicht en ruimte voor 1 passagier, voor de Verkeerswet is het echter een motorvoertuig gelijk aan een auto.

Weliswaar is het een voertuig met beperkte snelheid maar voor wat betreft de plaats op de weg gelijk aan de auto. Om die reden moet een brommobiel de verkeersborden voor motorvoertuigen in acht nemen zoals je op deze website kan lezen op de pagina Verkeersborden.

In het kort: een brommobiel is géén gehandicaptenvoertuig! En het is ook geen scootmobiel of invalidenwagen. En nee, je mag er ook niet mee over het fietspad rijden of op de stoep parkeren. Dat doe je maar met je Canta in Amsterdam.

Wat is een brommobiel?

Een brommobiel is een voertuig in de categorie L6eBP.

  • Nieuwe regelgeving 168/2013/UE
  • Richtlijn e2*168/2013*000000003*00003*00
  • Maximale snelheid 45 km per uur
  • Maximaal uitgangsvermogen 6 kiloWatt
  • Leeggewicht inclusief brandstof 425 kilo
  • Plaats voor bestuurder en één passagier

Het verschil: