Het nut van een Dashcam

Hoewel niet alleen relevant voor brommobielrijders toch een interessant onderwerp: de dashcam. Veel automobilisten hebben tegenwoordig in hun auto een dashcam, een camera op het dashboard die de rit op video zet. Zelf gebruik ik die voor het maken van routebeschrijvingen voor deze website en om een bepaalde situatie naderhand te kunnen bekijken.

Waarom een Dashcam?

Er zijn natuurlijk meer doelen aan te geven waarvoor een dashcam handig is maar het kan ook van belang zijn bij bepaalde verkeerssituaties. Een paar voorbeelden zijn dingen die brommobielrijders vaker overkomen en dat is afsnijden, en geen ruimte krijgen bij bijvoorbeeld naar links voorsorteren om af te slaan (dubbele laan, voorsorteerstrook). In een enkel geval krijg je op een landweg geen ruimte van een tegenligger. In deze gevallen kan het handig zijn om naderhand te beschikken over videobeelden, zeker wanneer een eventueel incident tot schade leidt.

Wat heb je nodig?

Een Micro-SD kaartje van minimaal 32 Gb is nodig en een dashcam van het type zoals je hier ziet. De meeste daarvan worden geleverd met een flink aantal extra onderdelen om deze te kunnen bevestigen aan stick, fietsstuur en dashboard. De dashcam zelf hoeft natuurlijk geen echte GoPro te zijn, een goedkoop alternatief met minder mogelijkheden is ook goed. Wel handig als het er eentje is met beeldstabilisatie, een brommobiel kan best trillen tijdens het rijden.

Plaats de houder zoals op de afbeelding hieronder is aangegeven en zo dicht mogelijk bij het raam om weerspiegelingen in de opname zo veel als kan te voorkomen maar met nog genoeg ruimte om de camera in de bracket te kunnen plaatsen. Zorg ook dat de dashcam met een kabel is aangesloten op een USB lader in de 12 volt stroomvoorziening, zo voorkom je dat die tijdens de rit uitvalt.

Wettelijke regels

Op de beelden mogen geen herkenbare gezichten van mensen te zien zijn (portretrecht, recht op privacy) of situaties die direct te herleiden zijn tot de aanwezigheid van herkenbare personen naar een specifieke locatie. In de praktijk zullen bestuurders van tegenliggers niet herkenbaar zijn maar als je bijvoorbeeld gaat parkeren op een drukke parkeerplaats met mensen in beeld die van en naar hun auto lopen kan je de dashcam beter eerst afzetten.

Gebruik je de dashcam alleen op de openbare weg dan is er vrijwel geen kans om de AVG (privacy) wetgeving te overtreden, dit filmen valt onder ‘vrijheid van informatiegaring’ dat onder vrijheid van meningsuiting valt. En wil je het beeld alleen opslaan om eventuele verzekeringskwesties (bij ongevallen) van bewijs te voorzien? Zet dan de datum-, en tijdsaanduiding aan in het beeld zodat je dat kan aantonen.