Hoe plan je veilig jouw route?

Op het Youtube kanaal van Kronkelroutes.nl staan een aantal filmpjes over het rijden met een brommobiel. Ik gebruik die vaak hier op deze website en regelmatig krijg ik een vraag onder een filmpje of via e-mail.

Het zal je niet verbazen dat de meest voorkomende vraag is: Hoe plan je met een brommobiel het beste een route?

In veel van de artikelen op deze website staan tips om dit te doen en als je deze website goed doorspit kom je van alles tegen om zelfverzekerd op weg te kunnen gaan. Maar nu de volgende vraag hierover binnenkomt is het een goed moment om dit eens in een artikel neer te zetten.

Allereerst even dit: er is geen navigatie app die jou meteen de juiste route voor een brommobiel voorschotelt wanneer je van punt A naar B wilt. En er is geen voorgeschreven methode waarmee je dit per se anders beter kan doen. Maar met de ervaring die ik zelf heb kom ik in alle gevallen veilig op mijn bestemming met mijn brommobiel en ik leg dat hier graag uit.

Ik doe dat met de combinatie van Google Maps, Google Streetview en de TomTom Go iOS app op mijn mobiel die ik heb ingesteld op Kronkelroutes. In de TomTom Go Android app kan je behalve Spannend ook ‘Vermijd Snelwegen‘ instellen (zie filmpjes hieronder). Gebruik gerust zelf de app die jij het fijnst vindt hiervoor, dat hoeft natuurlijk niet TomTom te zijn.

Je navigatie app alleen maar instellen op ‘Beperkte snelheid‘ of ‘Vermijd snelwegen‘ zal vrijwel zonder uitzondering jou een keer leiden over een route die je toch een keer naar de snelweg stuurt (zoek maar eens op internet op ‘brommobiel op de snelweg‘). Dit komt omdat de meeste apps geen snelheidsbeperking voor snelwegen kennen waardoor die worden meegenomen in de routeplanning. Ook de app van TomTom zal je onherroepelijk op een gegeven moment in de problemen brengen wanneer je alleen maar de instructies opvolgt zonder eerst de route aan te passen. Ook TomTom zal je dus soms de snelweg op sturen of een provinciale weg met een C9 bord.

Kronkelroute instellen in TomTom Go iOS:

UPDATE 6 augustus 2021: Kronkelroute instellen in TomTom Go Android gaat net iets anders dan in het filmpje tegenwoordig, het is nu ‘Spannend‘ geworden in plaats van ‘Kronkelroutes‘ in het menu.

In alle gevallen geldt: Ga niet blindelings op je navigatie af bij het rijden, houd je ogen open en blijf opletten!

Het idee is dus om de instellingen in jouw app of navigatiekastje zodanig in te stellen dat het aannemelijk is dat deze je langs een veilige route laat rijden. Daarna zet je deze route in Google Maps in de browser op je computer. De volgende actie is dan om via Street View de route te volgen en bij kruispunten en rotondes te kijken of er C9 verkeersborden staan. Het is niet nodig om de hele route in Google Street View te bekijken, alleen een stukje voor elk kruispunt of rotonde is voldoende om te kijken of die borden er staan want volgens de verkeerswet moet een dergelijk verbod bij elke kruising of rotonde herhaald worden voor het betreffende wegvak.

Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat de situatie in Google Street View niet meer overeenkomt met de werkelijkheid (wegwerkzaamheden, omleidingen en veranderingen in het stratenplan), het blijft dus altijd opletten als je al op pad bent.

Let bij het plannen goed op de volgende zaken die je moet vermijden:

  • Snelwegen
  • Autowegen
  • C09 verkeersborden
  • Wegwerkzaamheden

Ben je tevreden over het resultaat, pas dan met de informatie die je op deze manier krijgt de route eventueel aan in je app of navigatiekastje en ga daarna pas op weg.

Nog even kort de volgorde voor een route plannen:

 1. Stel je navigatie app of kastje in op Kronkelroutes of Spannend (Android)
 2. Stel je eindbestemming in
 3. Zet de route over in Google Maps
 4. Zoek in Google Street View kruispunten en rotondes naar C9 verkeersborden en opritten naar snelwegen
 5. Pas eventueel je route aan
 6. Zorg dat TomTom hetzelfde toont als Google Maps

Succes!


(Advertentie)
Voor probleemloos rijden koop je jouw brommobiel bij een erkende Bovag dealer!

Tip: ben je beginnend brommobilist? Lees dan eerst de pagina Verkeersborden goed door!