Op het Youtube kanaal van Kronkelroutes.nl staan een aantal filmpjes over het rijden met een brommobiel. Ik gebruik die vaak hier op deze website en regelmatig krijg ik een vraag onder een filmpje of via e-mail.
Het zal je niet verbazen dat de meest voorkomende vraag is: Hoe plan je met een brommobiel het beste een route?
In veel van de artikelen op deze website staan tips om dit te doen en als je deze website goed doorspit kom je van alles tegen om zelfverzekerd op weg te kunnen gaan. Maar nu de volgende vraag hierover binnenkomt is het een goed moment om dit eens in een artikel neer te zetten.
Er is geen speciale brommobiel app
Allereerst even dit: er is geen navigatie app die jou meteen de juiste route voor een brommobiel voorschotelt wanneer je van punt A naar B wilt. En er is geen voorgeschreven methode waarmee je dit per se anders beter kan doen. Maar met de ervaring die ik zelf heb kom ik in alle gevallen veilig op mijn bestemming met mijn brommobiel en ik leg dat hier graag uit.
Ik doe dat met de combinatie van Plan TomTom, Google Maps, Google Street View en de TomTom Go app op mijn mobiel. Gebruik trouwens zelf gerust de app die jij het fijnst vindt hiervoor, dat hoeft natuurlijk niet TomTom Go te zijn.
Blijf altijd goed opletten!
Je navigatie app alleen maar instellen op ‘Beperkte snelheid‘ of ‘Vermijd snelwegen‘ zal vrijwel zonder uitzondering jou een keer leiden over een route die je toch een keer naar de snelweg stuurt (zoek maar eens op internet op ‘brommobiel op de snelweg‘). Dit komt omdat de meeste apps geen snelheidsbeperking voor snelwegen kennen waardoor die worden meegenomen in de routeplanning. Ook de app van TomTom zal je onherroepelijk op een gegeven moment in de problemen brengen wanneer je alleen maar de instructies opvolgt zonder eerst de route online aan te passen. TomTom kan je dus soms de snelweg op sturen of een provinciale weg met een C9 bord, zelf blijven opletten is sowieso altijd een goed idee.
In alle gevallen geldt: Ga niet blindelings op je navigatie af bij het rijden, houd je ogen open en blijf goed opletten!
Goede voorbereiding scheelt veel werk onderweg
Het idee is dus om de instellingen in jouw app of navigatiekastje zodanig in te stellen dat het aannemelijk is dat deze je langs een veilige route laat rijden. Daarna zet je deze route in Plan TomTom of Google Maps in de browser op je computer. Wij zelf geven de voorkeur aan de website van TomTom omdat deze heel fijn samenwerkt met de TomTom Go app.
Hoe werkt MyDrive van TomTom?
Een route toevoegen en aan te passen gaat eigenlijk heel makkelijk, simpelweg je beginpunt en eindbestemming invoegen, instellingen aanpassen en versturen. Dat is het in het kort, de uitgebreide uitleg lees je hierna.
Stap 1: Voer je vertrekpunt en eindbestemming in
Je hebt een account nodig bij TomTom en een abonnement op TomTom Go, de navigatie app waar het hier allemaal om draait. Ben je eenmaal ingelogd in de browser op je computer (rechtsboven in het scherm) dan ziet het er uit zoals hieronder.

Hier begin je
In dit scherm voer je de beginpunt en eindbestemming in. De route wordt meteen aangebracht in de browser maar je bent er nog nèt niet helemaal, je moet dan nog er voor zorgen dat je route niet over de snelweg leidt. Dat kan ik het beste laten zien met de video opname van mijn beeldscherm in dit blog.
Stap 2: De route aanpassen

In het filmpje zie je dat je met het tandwieltje aan te klikken de optie 1 Spannend kan kiezen, 2 Bochtigheid en 3 Heuvelachtigheid en als laatste 4 Vermijden – Snelwegen en daarmee is je route in principe al goed ingesteld.
Je kan tussenstops toevoegen door op de desbetreffende wegen te klikken, flink in te zoomen om je aanpassingen te bekijken en op deze manier kan je onbeperkt tussenstops toevoegen. Het is zelfs mogelijk om een eerder opgeslagen route te bewerken.
Wij maakten er een filmpje van met gesproken uitleg. Voor mensen met een auditieve beperking is er ook een uitleg op YouTube met ondertiteling, deze vind je hier.
Stap 3: Opslaan en versturen naar je smart phone
Door eerst online je route te plannen en vervolgens naar je smart phone in TomTom Go te sturen krijg je exact de geplande route daarin te zien. Heb je de route dus opgeslagen en verstuurd dan kan je deze op je smart phone openen in de TomTom Go app (Android en Apple). En zo heb je -zoals gezegd weliswaar met een kleine digitale omweg- een route beschikbaar die veilig is om met je brommobiel te rijden. *

TIP: Je kan in MyDrive ook een GPX bestand downloaden. Gebruik jij een andere merk navigatie (app of schermpje) die deze bestanden kan importeren zoals bijvoorbeeld Garmin, dan kan je de gemaakte route met jouw eigen navigatie app of apparaat rijden. Handig!
Google Maps gebruiken
Natuurlijk kan je ook Google Maps gebruiken als dat jouw voorkeur heeft of als een abonnement op TomTom voor jou teveel geld kost. Google Maps werkt op een vergelijkbare manier als bij Plan TomTom, in de linkerkolom kan je ‘Vermijd Snelwegen’ selecteren en tussenstops toevoegen. De route die je in Google Maps hebt gemaakt kan je naar je mobiele nummer of je GMail adres sturen uit het menu aan de linkerkant. Waar je echter heel erg goed op moet letten is of Google Maps op je mobiel nog wel de exacte route uit de browser op je computer toont! Pas deze desnoods nog even aan op je mobiel.

Google Street View
De volgende actie is om in Google Maps via Street View de route te volgen en bij kruispunten en rotondes te kijken of er C9 verkeersborden staan. Het is niet nodig om de hele route in Google Street View te bekijken, alleen een stukje voor elk kruispunt of rotonde is voldoende om te kijken of die borden er staan want volgens de verkeerswet moet een dergelijk verbod bij elke kruising of rotonde herhaald worden voor het betreffende wegvak.
Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat de situatie in Google Street View niet meer overeenkomt met de werkelijkheid (wegwerkzaamheden, omleidingen en veranderingen in het stratenplan), het blijft dus altijd opletten als je al op pad bent.
In het kort:
Let bij het plannen goed op de volgende zaken die je moet vermijden:
- Snelwegen
- Autowegen
- C09 verkeersborden
- Wegwerkzaamheden
Ben je tevreden over het resultaat, pas dan met de informatie die je op deze manier krijgt de route eventueel aan in je app of navigatiekastje en ga daarna pas op weg.
Nog even kort de volgorde voor een route plannen:
- Stel je beginpunt in
- Stel je eindbestemming in
- Zoek in Google Street View kruispunten en rotondes naar C9 verkeersborden en opritten naar snelwegen
- Pas eventueel je route aan
- Zorg dat TomTom Go op je mobiel dezelfde route toont als Plan TomTom in de browser
Tip: ben je beginnend brommobilist? Lees dan ook eerst de pagina Verkeersborden goed door!
![]() | Wil jij ook weten welke verkeersborden voor jou gelden? Download dan GRATIS Verkeersregels voor brommobielen op deze website (Android) en in de Apple Book Store (iOS)! |
Deze pagina is het laatst bijgewerkt op: 24 mei 2023

Bio Leendert
Leendert is schrijver en auteur, eigenaar van Kronkelroutes.nl en online publicist voor al het nieuws over 45km auto’s. Als enthousiast brommobilist weet hij vaak als eerste het nieuws te vinden en biedt daarnaast op deze website veilige routes en informatie aan voor navigeren met jouw brommobiel.
Navigatiespecialist bij Kronkelroutes.nl en Brommobilist.
Lees alle artikelen geschreven door Leendert.