Hoe plan je veilig jouw route?

Op mijn Youtube kanaal staan een aantal filmpjes over het rijden met een brommobiel. Ik gebruik die regelmatig hier op deze website en soms krijg ik wel eens een vraag onder een filmpje of via e-mail.

De meest voorkomende vraag is: Hoe plan je met een brommobiel het beste een route?

In veel van de artikelen hier staan tips om dit te doen en als je deze website goed doorspit kom je van alles tegen om zelfverzekerd op weg te kunnen gaan. Maar nu de volgende vraag hierover binnenkomt is het een goed moment om dit eens in een artikel neer te zetten.

Allereerst even dit: er is geen navigatie app die jou meteen de juiste route voor een brommobiel voorschotelt wanneer je van punt A naar B wilt. En er is geen voorgeschreven methode waarmee je dit per se anders beter kan doen. Maar met de ervaring die ik zelf heb kom ik in alle gevallen veilig op mijn bestemming met mijn brommobiel.

Ik doe dat met de combinatie van Google Maps, Google Streetview en de TomTom iOS app op mijn mobiel die ik heb ingesteld op Kronkelroutes. Gebruik gerust zelf de app die jij het fijnst vindt hiervoor, dat hoeft natuurlijk niet TomTom te zijn.

Je navigatie app alleen maar instellen op ‘Beperkte snelheid’ of ‘Vermijd snelwegen’ zal vrijwel zonder uitzondering leiden tot een route die je toch een keer langs een snelweg leidt (zoek maar eens op internet op ‘brommobiel op de snelweg‘). Dit komt omdat de meeste apps geen snelheidsbeperking voor snelwegen kennen waardoor die worden meegenomen in de routeplanning. Ook de app van TomTom zal je onherroepelijk op een gegeven moment in de problemen brengen wanneer je alleen maar de instructies opvolgt zonder eerst de route aan te passen.

In alle gevallen geldt: Ga niet blindelings op je navigatie af bij het rijden, houd je ogen open en blijf opletten!

Het idee is dus om de instellingen in jouw app of navigatiekastje zodanig in te stellen dat het aannemelijk is dat deze je langs een veilige route laat rijden. Daarna zet je deze route in Google Maps in de browser op je computer. De volgende actie is dan om via Street View de route te volgen en bij kruispunten en rotondes te kijken of er C09 verkeersborden staan. Het is niet nodig om de hele route in Streetview te bekijken, alleen een stukje voor elk kruispunt of rotonde is voldoende om te kijken of die borden er staan.

Let bij het plannen goed op de volgende zaken die je moet vermijden:

  • Snelwegen
  • Autowegen
  • C09 verkeersborden

Ben je tevreden over het resultaat, pas dan met de informatie die je op deze manier krijgt de route eventueel aan in je app of navigatiekastje en ga dan pas op weg.

Nog even kort de volgorde voor een route plannen:

 1. Stel je navigatie app of kastje in op Kronkelroutes of Beperkte snelheid 60 km/u
 2. Stel je eindbestemming in
 3. Zet de route over in Google Maps
 4. Zoek in Google Street View kruispunten en rotondes naar C09 verkeersborden en opritten naar snelwegen
 5. Pas eventueel je route aan

Succes!

Advertentie

Voor probleemloos rijden koop je jouw brommobiel bij een erkende Bovag dealer!

Tip: ben je beginnend brommobiel rijder? Lees dan eerst de pagina Verkeersborden goed door!

2 reacties

 1. Dat is een goeie vraag! Een routeplanner ontwikkelen kost al gauw honderduizenden euro’s en met een doelgroep van ‘maar’ bijna 19.000 brommobilisten is deze te klein om rendabel te zijn omdat ook niet iedereen in de doelgroep deze routeplanner zal kopen als die als app beschikbaar komt. Kronkelroutes.nl wil graag in gesprek blijven met bestaande leveranciers van routeplanner software maar ook deze zijn vooralsnog niet enthousiast te krijgen. Misschien in de toekomst, wie weet.

Reacties zijn gesloten.