Iedereen maakt fouten

Iedereen maakt fouten in het verkeer, ook jij en ik in een brommobiel. Omdat we mensen zijn maken we fouten, dat is nou eenmaal zo. Dus is het de zaak dat je van je fouten leert en daarna dezelfde fout niet opnieuw te maken. Want voorkomen is beter dan genezen en dat is in dit geval letterlijk te nemen.

De afgelopen week moest ik een noodstop maken, ik zag fietsers die van links over de rotonde kwamen niet op tijd. In Nederland rijden we rechts en dus zou je verwachten dat fietsers ook van rechts komen, daar hebben ze op de rotonde altijd voorrang maar ook van links natuurlijk.

Hoe dan ook, het is geen excuus, net zo min als dat het schemerde, ze geen verlichting aan hadden en het met bakken uit de lucht kwam regenen. De fietsers reden ongedeerd verder en ik heb het zelf ook overleefd, slechts alleen mijn ego had een deukje.

Als waarschuwing dus onderstaande rekensommetje ter leering ende vermaeck zeg maar en vooral als waarschuwing om op te blijven letten. In dit rekensommetje moet je ook nog eens de reactietijd in meters omgerekend optellen, dat is de tijd voordat je hersenenen een signaal geven aan je been om keihard tegen het rempedaal te strekken. In een brommobiel binnen de bebouwde kom is dat al gauw 8 à 10 meter. Het gaat dus niet alleen om de remweg vanaf je de rem intrapt.

Om de stopafstand te kunnen berekenen, zijn enkele factoren van belang.

  • Snelheid in meters per seconde
  • Reactietijd
  • Remweg

De snelheid moet eerst naar meters per seconde te worden omgerekend. Hiervoor moet je het aantal kilometers per uur dat je rijdt delen door 3,6.

Bijvoorbeeld: 36 kilometer per uur deel je door 3,6. De uitkomst is 10 meter per seconde.

De formule om de remweg te berekenen is: S = V² / 2 x A.

  • V = snelheid
  • A = remvertraging
  • S = remweg in meters

In mijn geval reed ik ongeveer 30/35 km per uur = 8,5 meter per seconde.

Bij nat wegdek een noodstop maken met die snelheid is dus hóe lang remmen? Vergeet gerust de rekensom, beter nog dan berekenend zijn is opletten in het verkeer.

Delen: