Wanneer een provinciale weg niet is voorzien van een C9 bord dan mag je daar met een brommobiel rijden. Het liefste rij ik over landwegen en waar dat kan doe ik dat ook. Maar soms moet je wel op de doorgaande weg naar huis en heb je geen keus.
Verkeersregels, verkeersborden en belijning
Om alles (letterlijk) in goede banen te leiden zijn er verkeersregels die met verkeersborden en wegbelijning worden aangegeven. De de video en de afbeelding onderaan dit blog laten situaties zien die ik hieronder zal uitleggen.
Onderbroken dubbele middenstreep
Op provinciale wegen is in de meeste gevallen de middenstreep dubbel uitgevoerd om per wegvak aan te kunnen geven wanneer je mag inhalen.
Doorgetrokken dubbele middenstreep
Op wegdelen die een dubbele doorgetrokken middenstreep hebben is het voor verkeer in beide richtingen niet toegestaan om in te halen.
In die situaties is het fijn als er rekening met je gehouden wordt. Er is ook nog eens een dubbele doorbroken middenstreep die vertelt dat je mij mag inhalen dus het komt altijd goed. Tenminste …

In het geval van de foto hierboven ging het maar nét goed en gepaard met geluids-, en lichtsignalen van de tegenligger. Diegene die mij inhaalde most vol in de ankers en weer naar rechts. Zelf moest ik ook in de remmen om meneer of mevrouw de ruimte te geven om weer naar rechts uit te wijken.
Doorgetrokken en onderbroken middenstreep
Op wegdelen waar maar één van de twee middenstrepen is onderbroken mag het verkeer aan de kant waar deze is onderbroken inhalen, verkeer op de andere wegbaan mag dit niet.
Inhaalverbod

In combinatie met de dubbele doorgetrokken streep zie je vaak een F1 verkeersbord langs de weg wat een inhaalverbod tussen personenauto’s aangeeft maar wat ook geldt voor het inhalen van brommobielen.
Uit artikel 2A van het RVV 1990 volgt dat de regels voor bestuurders van motorvoertuigen mede van toepassing zijn op brommobielen, tenzij anders aangegeven.
“In de nota van toelichting bij dit artikel wordt uitgelegd dat deze regel ook inhoudt dat bestuurders van andere voertuigen dan brommobielen zich tegenover bestuurders van een brommobiel moeten gedragen alsof deze bestuurders van motorvoertuigen zijn (zie Staatsblad 1996, 557, red.).”
Gelijkvloerse spoorwegovergang (uitzondering)
Soms komt het voor dat je op een provinciale weg een gelijkvloerse spoorwegovergang tegenkomt. In de wegdelen ervoor en erna gelden andere regels. Zo zal je kunnen zien dat de borden die de spoorwegovergang aanduiden met drie, twee en één streep (met elke streep wordt 80 meter lengte bedoeld) ook een verandering in de middenstreep aangeven.
Vóór de overgang is de streep aan jouw kant doorgetrokken wat betekent dat voor jouw baanvak een inhaalverbod geldt.
Pas na de spoorwegovergang kan deze weer onderbroken zijn en meestal voor één baanvak. Vanaf 160 meter (twee strepen) voor de overgang is het op een provinciale weg niet toegestaan om in te halen, zie ook het F1 verkeersbord. Dit geldt voor alle verkeersdeelnemers.
Uitzondering op inhaalverbod
Op heel veel plekken in Nederland wordt er een uitzondering gemaakt voor automobilisten om een tractor en brommobiel te mogen inhalen. Je ziet dan een onderbord OB101 onder het F1 verkeersbord zoals hier wordt weergegeven.


Haal pas in als het ook echt kan!
Mijn boodschap aan overige verkeersdeelnemers op provinciale wegen is: haal pas in als het ook echt kan! Het maakt geen verschil in aankomsttijd, maar wel het verschil tussen wel of niet thuiskomen.

Bio Leendert
Leendert is schrijver en auteur, eigenaar van Kronkelroutes.nl en online publicist voor al het nieuws over 45km auto’s. Als enthousiast brommobilist weet hij vaak als eerste het nieuws te vinden en biedt daarnaast op deze website veilige routes en informatie aan voor navigeren met jouw brommobiel.
Navigatiespecialist bij Kronkelroutes.nl en enthousiast Brommobilist.
Lees alle artikelen geschreven door Leendert.