Je bent nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

Je bent nooit te oud om te leren, een bekend gezegde in Nederland (in België zeggen ze ‘om iets af te leren’ dus dat gaat nu even niet op hier). Hoe dan ook, toen ik deze week een e-mail ontving met de vraag of ik iets voor de vraagsteller wilde nakijken moest ik zelf ook even aan de slag. De vraag was: Hoe kom ik van Zoetermeer naar Rotterdam?
 

Het probleem

Ik beantwoordde haar e-mail met een link naar een Kronkelroute die iemand al eens had ingestuurd en vertelde haar dat ze die dan even moest bestuderen en ‘de tegenovergestelde richting de route kon rijden’. De route zou ze dan moeten beginnen bij de Olof Palmelaan in Zoetermeer en ze kon die het beste eerst even in Google Maps zetten en met Streetview er doorheen klikken (net zoals in mijn blog Hoe plan je veilig jouw route?). Dat is nog wel te doen zou je zeggen maar ik kreeg al snel een e-mail terug waarin ze aangaf dat het haar niet lukte. Dus ging ik zelf aan de slag, ik heb de route tenslotte zelf ook een paar keer gereden naar de dealer in Bleiswijk.

En al snel kwam ik dezelfde hobbel tegen als de vraagsteller, net voorbij het kruispunt van de Prismalaan Oost en de Zoetermeerselaan wilde ik linksaf maar kwam ook niet verder, de blauwe lijn was simpelweg niet verder te trekken dan het bord dat je hier onder ziet.
 

Waarom het niet lukt

Daar moeten we dus even aan werken dacht ik, maar waar kon dat aan liggen? Maar na drie pogingen om de bocht aan het begin van de oude Hoefweg langs de N209 door te ‘rijden’ ging het bij mij dagen, nota bene aan de hand van de verkeersregels die ik zelf zo zorgvuldig uit mijn hoofd geleerd heb en die op de pagina Verkeersborden op deze website staan (lees verder onder de afbeelding).

De oplossing

Google Maps heeft een pictogram voor auto’s, fietsers en wandelaars. Een brommobiel zal dus niet als zodanig kunnen worden geselecteerd en dus geldt voor Google Maps alleen het C12 verkeersbord, het onderbord OB55 zal niet worden herkend. En wanneer Google Maps een C12 bord detecteert en je voor de autoroute hebt gekozen dan gaat de route niet voorbij dat verkeersbord.

De oplossing zit in dit specifieke geval in het kiezen van de fietsroute. Dat vereist een beetje uitleg want je wilt niet dat het misgaat en je ineens een roodwit paaltje tegenkomt op je route. Net zoals de Kronkelroute Rotterdam – Zoetermeer op deze website gaat de route voor een groot deel langs de N209 waar je zowel met de brommobiel op de ventweg Oude Hoefweg als het met de fiets ernaast op het fietspad moet rijden. De rest van de route langs de Rottemeren deel je het wegvak met hen dus het is in theorie veilig om je route met de fiets te plannen.

Je moet wel iets meer je best doen om de route veilig te plannen: bekijk in dit geval de hele route in Google Streetview voordat je op weg gaat want het kan natuurlijk zo zijn dat de fietsroute niet compatible is met jouw gewenste brommobiel route.

Voor wat betreft de vraagsteller (en iedereen die dat stukje wil rijden): bekijk de route in Google Maps.