Je brommobiel verzekeren

Regelmatig komt de vraag langs in Facebook groepen en op Facebook pagina’s: waar kan ik mijn brommobiel het goedkoopst verzekeren? Vaak leidt het tot een groot aantal reacties waarbij iedereen haar of zijn verzekering aanprijst als de beste en de goedkoopste. In dit artikel lees je waarom dat helemaal niet nodig is.

Verzekeren is verplicht

Je brommobiel laten verzekeren is vaak even een zoektocht, vooral als het je eerste brommobiel is. Zoek je in een zoekmachine op ‘brommobielverzekering’ dan kom je al snel bij een verzekeraar uit die specifiek dat woord gebruikt op haar website maar er zijn er natuurlijk veel meer die jouw brommobiel willen verzekeren. Voor de Nederlandse wet is een brommobiel namelijk een overdekte bromfiets met vier wielen en dus volstaat een verzekering voor bromfietsen. Omdat je dus een specifieke bromfietsverzekering nodig hebt kan je bij meer bedrijven terecht.

Wettelijke Aansprakelijkheid

Je bent verplicht je brommobiel WA te verzekeren (dat betekent Wettelijke Aansprakelijkheid) en dat biedt vrijwel elke verzekeringsmaatschappij aan. Behalve alleen WA kan je kiezen voor diverse aanvullende verzekeringen zoals bijvoorbeeld voor diefstal en schade, letselschade of inzittende meeverzekering, al dan niet gecombineerd. Natuurlijk hoop je altijd dat je geen schade krijgt of veroorzaakt maar het kan iedereen overkomen en daarom is een verzekering dus verplicht omdat je anders tegen heel hoge kosten kan aanlopen die je niet zelf kan betalen.


Disclaimer

Wij zetten de meest gebruikte verzekeringen op een rijtje voor je, in alfabetische volgorde. Kronkelroutes.nl kan geen van deze verzekeringen specifiek adviseren en wij zijn onafhankelijk van alle genoemde bedrijven. Ze zijn hier vermeld om je zoektocht makkelijker te maken en wij hebben geen voorkeur of afkeur voor de vermelde bedrijven, kies zelf maar. Het overzicht kan incompleet zijn, heb je aanvullingen, stuur deze dan op naar redactie@kronkelroutes.nl maar Kronkelroutes.nl behoudt zich het recht om deze informatie niet toe te voegen aan dit artikel.


Waarom zijn er geen vaste premiebedragen?

Het geen zin om een specifieke verzekeringsmaatschappij aan te prijzen als de goedkoopste omdat de premie individueel berekend wordt en afhankelijk is van een aantal factoren die gecombineerd de premie bepalen.

Geen van de vermelde bedrijven geeft op hun website om die reden bedragen voor bepaalde verzekeringen aan omdat je deze moet berekenen op basis van onder andere je leeftijd, soort voertuig, woonplaats en schadevrije jaren. Laat je bij je zoektocht naar jouw verzekering dus niet leiden door mensen die je vertellen dat je juist bij hun verzekeraar moet zijn omdat ze bij die specifieke verzekeraar een bepaald bedrag betalen, dit verschilt namelijk per persoon, situatie en locatie. Hieronder zie je waardoor de hoogte van je premie wordt bepaald waarbij moet worden gezegd dat mogelijk niet alle factoren bij alle verzekeraars meetellen.

  • Leeftijd
  • Woonplaats
  • Soort voertuig
  • Leeftijd voertuig – Dagwaarde
  • Aantal schadevrije jaren
  • Soort verzekering
  • Aanvullingen zoals diefstal en schade, letsel, rechtsbijstand en meeverzekeren inzittende

Het overzicht

De ANWB heeft een pagina op de website waarop je de premie kan berekenen voor jouw verzekering. Heb je vragen? Dan kan je ze bellen op telefoonnummer 088 – 269 2222.
Assuflex is een assurantie tussenpersoon en heeft geen online formulier om je premie te berekenen maar je kan wel een aanvraagformulier downloaden, invullen en opsturen. Ook voor brommobielen.
Enra heeft net als de meeste andere verzekeraars een online formulier om je premie te berekenen waarbij je kan kiezen voor type ‘brommobiel’.
Klaverblad verzekeringen heeft een online formulier waarmee je jouw premie kan berekenen en een offerte kan aanvragen.
Unigarant heeft een pagina op de website staan waar je jouw gegevens kan invullen aan de hand waarvan zij de offerte voor een verzekering kunnen opstellen. Optie voor brommobiel.
Univé heeft ook een online formulier waarmee je jouw premie kan berekenen.

Extra kosten

Bij het aangaan van de verzekering kan een verzekeraar poliskosten berekenen, dat zijn éénmalige administratiekosten om een dossier voor jou aan te maken in hun administratie. Let bij iedere maatschappij ook goed op eventuele bijkomende kosten zoals assurantiebelasting, die komen bij de premie en de poliskosten.

Offerte aanvragen verplicht je tot niets!

Je premie berekenen en een offerte aanvragen is vrijbijvend en geen verplichting om te verzekeren. Alle maatschappijen horen je na het berekenen een offerte te sturen op basis waarvan je kan beslissen om de verzekering af te sluiten of om alsnog verder te kijken naar een goedkopere verzekering.