Je kentekenplaat permanent bevestigen

Het gebeurt helaas, ook brommobielen worden weleens gestolen. Soms komt deze dan ergens anders (onherkenbaar) tevoorschijn en vaak met een gestolen kentekenplaat achterop.

In Geleen heeft de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag na een achtervolging de bestuurder van een gestolen brommobiel opgepakt. De bestuurder ging ervandoor toen agenten de brommobiel wilden controleren.

Bosjes

Hij liet het voertuig achter en vluchtte een park in. De politie zette te voet de achtervolging in. Vervolgens verstopte de verdachte zich in de bosjes.

“Waar hij niet op gerekend had, waren diensthond Buddy en zijn geleider. Die wisten hem uiteindelijk na knap speurwerk te vinden”, schrijft politie basisteam westelijke mijnstreek op Instagram.

Processen-verbaal

De brommobiel blijkt gestolen te zijn. De kentekenplaten horen niet bij het voertuig. Tegen de bestuurder zijn meerdere processen-verbaal opgemaakt.

Bron: Politie Westelijke Mijnstreek Limburg, Instagram, 1Limburg

Je kentekenplaat permanent bevestigen, een goed idee

In dit blog leg ik je uit hoe je de kentekenplaat op jouw brommobiel permanent kan bevestigen zodat het lastiger wordt om deze te stelen. Als je zelf onderstaande handelingen niet kan uitvoeren dan is je dealer vaak ook wel bereid om dit voor je te doen.

Allereerst heb je een schroevendraaier nodig om de kentekenplaat uit de kunststof houder te verwijderen. En verder een boormachine met een 4mm boortje voor metaal, een popnageltang en een popnagel. Heb je zo’n tang niet in huis, er is vaak wel iemand in je omgeving die er eentje heeft en die wil uitlenen, je hebt ‘m tenslotte maar één keertje nodig.

Stap 1: Gaatje boren

Nadat je de kentekenplaat met een schroevendraaier hebt verwijderd (en je beseft hoe kinderlijk eenvoudig dat is) boor je een gaatje links in de houder van je kentekenplaat zoals in het onderstaande filmpje. Je boort voorzichtig door het polyester en zorgt dat je niet met de boor doorschiet dus het laatste eindje met wat minder druk op het boortje.

Stap 2: Aftekenen en boren

Met een liniaal en een potlood teken je het hart van het gaatje af, een keertje horizontaal en een keertje verticaal met het bordje in de houder zoals hieronder. Ben je zeker van je zaak dan boor je een gaatje in de kentekenplaat.

Stap 3: De popnagel trekken

Om het plaatje nu permanent te bevestigen trek je een popnagel door de plaat en je achterklep, dit doe je met een popnageltang. Dit kost wel flink wat kracht dus als je er niet zeker over bent laat je het iemand doen die al een keertje met een popnageltang heeft gewerkt.

Het resultaat

Zoals je hieronder ziet is de kentekenplaat nu permanent bevestigd aan de carrosserie van je brommobiel. Het biedt natuurlijk nooit 100% garantie maar zo wordt het een eventuele dief toch flink lastiger gemaakt om ‘het karweitje uit te voeren’.