Mag je hier doorrijden?

Even geleden las ik mee met een interessante discussie op Facebook die vooral opviel door de vele reacties waarin het verkeerde antwoord werd gegeven op de vraag: mag ik hier doorrijden?

Begrijpelijk dat veel mensen het niet wisten, het is nou eenmaal een ingewikkelde situatie met meederde onderborden.

De ‘voors’ en ‘tegens’ in de reacties waren in grote lijnen als volgt verdeeld:

  1. Je mag hier doorrijden want jouw brommobiel is eigenlijk een bromfiets
  2. Je mag hier niet doorrijden want jouw brommobiel moet regels voor auto’s volgen

Een beetje meer uitleg graag

Toegegeven, de situatie komt niet zo heel veel voor dus het is best te begrijpen dat sommigen het juiste antwoord niet weten. Omdat ongeveer 9 van de 10 mensen die reageerden het bij het verkeerde eind hadden is het best wel eens goed om de situatie eens goed in je op te nemen.

Wanneer je moeite hebt met het begrijpen van verkeersborden is het handig om ze van boven naar beneden te ‘lezen’. Het eerste bord C02, is een verbodsbord en geeft aan dat het een éénrichtingsweg is waarbij het verboden is om vanaf hier in te rijden. Het verbod geldt voor alle verkeer, de uitzonderingen volgen er onder. het tweede bord, een onderbord, betekent een uitzondering op bovenstaand verkeersbord en geldt voor fietsers en bromfietsers. het derde bord geeft aan dat dit ook geldt voor lijnbussen, die mogen dus ook doorrijden.

En dan is er onderaan nog dat bord met 75 meter er op. Dit betekent dat de voorgaande regels erboven pas over 75 meter ingaan.

Mag je dan met jouw brommobiel ook doorrijden in deze situatie?

Dat ligt er aan. Het onderste bord geeft aan dat het verbod mét de uitzonderingen pas over 75 meter ingaan. Je mag dus met je brommobiel doorrijden tot aan waar het verbod ingaat. Is jouw bestemming dus minder ver dan mag je nog een stukje verder.

De verwarring ontstond door de vraag: is jouw brommobiel een bromfiets of een auto?

Of je dan verder mag rijden, ook na 75 meter? Juist daar was wat verwarring over. De een zei, maar mijn brommobiel is toch eigenlijk een bromfiets? De ander gaf juist aan dat niet zo was en je de regels voor auto’s moest volgen. Wie heeft er nou gelijk?

Volg de regels voor de auto

Jouw brommobiel is in technische zin een bromfiets in een speciale uitvoering met vier wielen. Voor de wet ben je echter een auto en de verkeersborden in die wet gelden dus ook voor jou: volg de regels voor de auto. Anders mocht je ook wel over het fietspad toch? Of parkeren op de stoep.

Conclusie

Als het om verkeersborden gaat dan moet je de verkeersregels voor auto’s volgen tenzij anders aangegeven (bijvoorbeeld met een C9 verkeersbord). Wil je alle regels weten die op jou als brommobilist van toepassing zijn? Bekijk dan het overzicht Verkeersborden en download een PDF bestand met deze regels om ze nog eens op je gemak na te lezen. Of om ze te bewaren in het dashboardkastje van jouw brommobiel, dat kan van pas komen.