Met je brommobiel in het buitenland

Hoewel een brommobiel niet het snelste vervoermiddel op de openbare weg is kom je er wel heel ver mee als je dat wilt. Voor een aantal avonturiers onder de brommobilisten is de snelheid dan ook geen obstakel om verder te gaan dan de meesten. Wel is het handig om wat dingetjes te weten van rijden over de landsgrenzen en daar gaat dit blog over.

Als voorbeeld nemen we Oostenrijk, na Duitsland het meest uitdagende land voor de vaardigheden van de brommobielchauffeur. En omdat wij zelf geen mogelijkheid zien om even snel te gaan kijken mogen we beelden gebruiken van Tobias die een eigen YouTube kanaal heeft met filmpjes over brommobielen.

Is dat niet veel te ver gezocht?

Wie denkt dat je tegenwoordig het hele eind naar je vakantiebestemming zelf moet rijden heeft het mis, er rijden door Europa nog steeds diverse autoslaaptreinen waardoor je maar zo honderden kilometers over kan slaan en verder mag rijden vlakbij je doel.

Verkeersregels

Heel veel verkeersborden en regels zijn in de EU hetzelfde in veel landen maar het is mogelijk dat je in het land waar je verblijft andere borden en dus regels tegenkomt, het is tenslotte vaak een berglandschap waar je door rijdt en dat vereist specifieke maatregelen. Zo kan je in Oostenrijk op veel doorgaande wegen snelheidsbeperkingen tegenkomen die gelden voor dalend verkeer (zoals op de foto aan het begin van dit blog). Lees je dus goed in voordat je vertrekt over de situatie ter plekke en dan kom je ook niet voor verrassingen te staan.

Snelheid

Over het algemeen zal de snelheid van het overige verkeer op doorgaande wegen hoger liggen en wanneer je wilt invoegen, zorg er dan voor dat het absoluut veilig is. Waar mogelijk hou je ook je raampje open en behalve je spiegels intensiever gebruiken kijk je ook vaker even achterom om te zien of het veilig is. En je luistert ook, bergen zijn ook bochten stond vroeger in Het Beste Boek Voor De Weg van de ANWB en daardoor is er soms geen zicht op het verkeer dat aan komt rijden.

Jouw eigen snelheid, die is net zo belangrijk. Boetes voor snelheidsovertredingen worden in het buitenland streng toegepast en als je bergaf rijdt ben je toch al snel geneigd sneller te rijden dan de toegestane 45 kilometer per uur. Neem gerust wat gas terug als je naar beneden rijdt, dat is ook nog eens veiliger en waar mogelijk geef je het achteropkomende verkeer de ruimte door van de weg even de vluchtstrook op te rijden en als het veilig is (zie hierboven) weer terug op je baan te rijden.

Genieten

Maar bovenal is het genieten, de wereld om je heen is er vaak zo mooi met bergen, meren en dorpen in een compleet andere stijl gebouwd dan wat we gewend zijn hier in ons eigen landje. Dus matig je snelheid waar dat kan en kijk ook naar al dat moois om je heen, want juist dat is zo’n fijne eigenschap van een brommobiel: je ziet meer.

Ga jij met je brommobiel naar het buitenland deze zomer? Wij bij Kronkelroutes zien jouw foto’s graag voor een plaatsje op deze website. Stuur je mooiste foto op naar redactie@kronkelroutes.nl en je maakt kans op een gelamineerd overzicht Verkeersborden uit de webwinkel.

Met dank aan Tobias uit Oostenrijk voor de foto’s in dit blog.

P.S. Ga je met je brommobiel op vakantie in het buitenland? Laat altijd je brommobiel eerst goed nakijken bij een erkend dealer. Je kan er vast wel één vinden bij jou in de buurt.