Mogen richtingaanwijzers ook rood zijn?

Je brommobiel tunen is in, om je brommobiel jouw persoonlijke vervoermiddel te maken kiezen veel gebruikers voor belettering, LED binnenverlichting, mooie velgen en ook de lampen krijgen vaak aandacht. Zoals bijvoorbeeld de richtingaanwijzers.

Je ziet het ook wel op auto’s, aan de achterkant zie je rode richtingaanwijzers, aan de voorkant wit. Vaak zijn dit oudere Amerikaanse auto’s en young-timers maar ook bij nieuwe pickup trucks uit dat werelddeel zie je het. Interessante vraag dus, mogen richtingaanwijzers ook rood zijn bij een brommobiel? Wij zochten het even uit.

Inmiddels weten we al wel, wat voor auto’s geldt, is niet automatisch ook op een brommobiel van toepassing. Voor richtingaanwijzers geeft het RDW aan:

APK Handboek – Personenauto’s – Lichten, lichtsignalen en retroreflecterende voorzieningen – Kleur verplichte lichten:
De richtingaanwijzers en waarschuwingsknipperlichten mogen naar voren niet anders dan ambergeel of wit en naar achteren niet anders dan ambergeel of rood stralen.

De verlichting van brommobielen zijn echter vastgelegd overeenkomstig de definitie van dit voertuig in de (Europese) wet en regelgeving, het is namelijk een bromfiets. En daarvan is de volgende informatie over de verlichting te vinden in het Voertuigreglement:

Artikel 3.6.40
Bromfietsen moeten zijn voorzien van een installatie van verlichtings- en lichtsignaalinrichtingen die voldoet aan het bepaalde in richtlijn 93/92/EEG.

Die richtlijn is Europees vastgelegd (EEG) en het volgende kan je dan lezen in dit document.

Alleen ambergeel is dus toegestaan. Wil je toch je brommobiel pimpen? Je mag er wel LED lampen voor gebruiken en dat ziet er op een brommobiel best wel gaaf uit.

 

 

Aanvulling op bovenstaand artikel:

Dit artikel is in geen geval als gezaghebbend bedoeld maar puur informatief en dus alleen om je te informeren over wat wel en niet mag volgens de wet.