Naar het buitenland? NL-sticker op je brommobiel!

Sinds in 1994 de kentekenplaten van auto’s in Europese landen voorzien moesten zijn van een blauw vlak met het land van herkomst is de NL-sticker niet meer verplicht op een auto. Maar hoe zit dat eigenlijk met brommobielen?

Je ziet ze steeds minder op de weg, die ovale NL stickers achterop auto’s. Alleen bij gebruik van een fietsendrager of aanhanger met een witte kentekenplaat is het nog verplicht om er eentje op je auto te plakken. En daar zit ook het antwoord op de vraag in verwerkt of je ook beter op je brommobiel een NL-sticker kan plakken als je in het buitenland rijdt.

Moet je in het buitenland een NL-sticker op je brommobiel hebben?

Goeie vraag, wij zochten het voor jullie uit en het antwoord is: nee. De Nederlandse wet is dusdanig duidelijk (zie ook het antwoord van de ANWB verderop in dit artikel) dat wanneer het land van herkomst uit de wettelijk aanwezige kentekenplaat niet te herleiden is er een ovale NL-sticker zichtbaar moet zijn op de achterkant van het voertuig. Maar die regel is bedoeld voor caravans, aanhangwagens en fietsendragers die witte kentekenplaten voeren bij auto’s en omdat brommobielen hier niet specifiek genoemd worden is deze regel niet daarop van toepassing. Een kentekenplaat op een brommobiel heeft weliswaar geen blauw vlak met het land er op vermeld maar ze vallen niet onder deze afspraak van de landen in Europa.

Wat zegt de ANWB er over?

Wij stelden de vraag aan de ANWB op Twitter en zij vertelden er het volgende over:

ANWB: “De NL sticker geeft aan in welk land het kenteken van de auto is afgegeven. De landen hebben afgesproken dat de desbetreffende auto aan de eisen voldoet die gelden in het land waar het kenteken is afgegeven, niet aan de eisen van het land dat op dat moment bezocht wordt. Voor brommobielen zijn dit soort afspraken niet gemaakt dus eigenlijk is het gebruik van zo’n sticker niet nodig. Natuurlijk kan deze sticker altijd geplakt worden om elke discussie met een enthousiaste agent te voorkomen.”

Je mag dus zelf kiezen

Omdat de regel niet geldt voor brommobielen mag je zelf bepalen of je zo’n sticker op je brommobiel plakt. Er zijn er trouwens best wel veel te koop, welke wordt het? Je mag zelf kiezen welke NL-sticker je op jouw brommobiel plakt, de stickers die in de handel verkrijgbaar zijn mogen gebruikt worden zolang het de ovale sticker is, de afmetingen zoals eerder vermeld en de letters NL er in dezelfde grootte en verhouding op staan zoals op deze voorbeelden. Bij de ANWB is de meest eenvoudige versie binnenkort te koop voor een klein bedrag.

Net als de Nederlanders mogen ook de Belgen zelf kiezen. Ook zij kunnen over de grens aangeven dat ze uit België komen om mogelijke discussies met plaatselijke handhaving in het buitenland te voorkomen. Bij hen is het nummerbord echter al voorzien van een blauw vlak met een B dus het is niet nodig.

 

Aanvulling op bovenstaand artikel:

Dit artikel is in geen geval als gezaghebbend bedoeld maar puur informatief en dus alleen om je te informeren over wat wel en niet mag volgens de wet.