Onduidelijkheid over Onderborden

Het is één van de meest voorkomende vragen die ik ontvang (behalve hoe moet ik van A naar B) en ook zelf heb ik er regelmatig mee te maken. Geldt het getoonde onderbord ook voor mij?

Tijd dus om het eens te vragen aan Dr. Ir. G. Hegeman, Afdelingshoofd Verkeersveiligheid bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Dit ministerie is verantwoordelijk voor de inhoud van het RVV, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens. Ik stelde haar de volgende vragen aan de hand van de twee meest voorkomende situaties.

De situaties waar het om gaat

Situatie 1

Op landwegen de combinatie verkeersbord C12 met onderbord OB55/OB108 met de tekst Uitgezonderd bestemmingsverkeer en een pictogram van een tractor.

De vraag is: wanneer ik met mijn brommobiel rij en mijn bestemming zich binnen of vlak na het bestemmingsgebied bevindt, mag ik dan doorrijden overeenkomstig de uitzondering die daar wordt aangegeven?

Ben ik met mijn brommobiel de auto op het C12 verkeersbord of ben ik de tractor op het onderbord?

Situatie 2

Op provinciale wegen de combinatie verkeersbord C9 met onderbord OB55 met de tekst Uitgezonderd en een pictogram van een tractor.

De vraag is: ben ik daar met mijn brommobiel de tractor op het onderbord en geldt voor mij de uitzondering?

Onduidelijkheid bij zowel brommobilisten en politie

Bij voorkomende situaties wordt door politie en handhaving per situatie en persoon een verschillende rijinstructie gegeven met soms wel en soms geen proces verbaal zo blijkt uit de berichten die ik van de bezoekers van deze website ontvang. En die onduidelijkheid, daar moet wat aan gebeuren. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren maar de meeste voor de hand liggende is educatie. Natuurlijk zou het fijn zijn als ook de wet op dit punt aangepast kon worden zodat overal de brommobiel mee mag met de uitzondering en niet het verbod. Dat geeft niet alleen meer vrijheid aan de brommobilist maar vooral duidelijkheid over waar je wel en niet mag rijden.

Het antwoord

Op het antwoord moeten we nog even wachten, meestal duurt dat een paar weken bij vragen aan een ministerie maar als ik het ontvang besteed ik er hier meer aandacht aan. Wordt vervolgd.

P.S. de bovenaan dit artikel getoonde afbeelding is de ideale situatie.