Ook voor de Canta?

De Kronkelroutes op mijn website zijn geschikt voor brommobielen maar ook ook voor (oldtimer) auto’s en motorfietsen, ze zijn er speciaal voor uitgedacht en gereden.

“Kan je jouw Kronkelroutes ook gebruiken voor de Canta?” Dat is een vraag die ik een regelmatig ontvang (en helemaal na de publicaties in de media vorig jaar). We gaan er eens wat dieper op in.

Met een Canta op (de) weg

Soms komt het weleens voor dat u met een Canta (Wikipedia link) buiten de bebouwde kom moet zijn en op of langs een N-weg moet rijden. Een aantal Canta rijders weten niet of ze nu wel of niet op de N-weg of er juist naast op het fietspad moeten rijden. Naar aanleiding hiervan heb ik een beetje onderzoek gedaan.

Soms is het ook wat verwarrend. Zo is mij altijd geleerd dat een voertuig (tenzij het een landbouwvoertuig betreft) zonder registratiekenteken niet op de openbare weg mocht rijden. Als ook de wetshandhaving dit standpunt inneemt dan is het na jaren lastig om uit te vinden wat nou écht waar is.

Net als bij de brommobiel is het snelheidsverschil met overig verkeer groot op N-wegen en eigenlijk was het altijd al wel bekend dat u met een Canta beter niet over N-wegen kan rijden. Het grote voordeel van de Canta is hierbij weer dat deze buiten de bebouwde kom gebruik mag maken van fietspaden, gehandicaptenvoertuigen mogen namelijk altijd over een fietspad rijden. Maar ze mogen wel op de weg, mits … . Teveel onduidelijkheid hier.

De informatie in dit blog is aangeleverd door:

Handhaving

Mijn laatste conversatie over de Canta is al eventjes geleden en vond plaats met een politiepersoon in een grote stad in het westen van het land.

Zij gaf het volgende aan:

  • De Canta mag binnen de bebouwde kom op de stoep, fietspad en openbare weg rijden en in winkelcentra (* waar)
  • Ze mogen in parkeervakken en op de stoep parkeren (* waar)
  • Buiten de bebouwde kom mogen ze niet op N-wegen of andere wegen rijden waar een maximum snelheid van 80km/u geldt (* niet waar)
  • Niet op autowegen en snelwegen mag rijden (logisch) (* waar)

Wat zegt de fabrikant

Het is dus hoog tijd om eens uit te zoeken waar een Canta wel mag rijden en welke regels van toepassing zijn en aan wie kunnen we dat beter vragen dan aan de meest bekende Canta specialist van Nederland: Waaijenberg Mobiliteit in Veenendaal. Zij zijn de producent van dit opmerkelijke voertuig en brengen er zowel een model met benzinemotor van uit als ook een elektrisch aangedreven Canta.

Ik legde de bovenstaande beweringen in een e-mail voor aan hen en kreeg daarop vrijwel direct antwoord: niet alles wat hierboven beweerd wordt is waar, er werden door hen nuances (* waar/niet waar) toegevoegd (zie hierboven) en ook een aantal aanvullingen welke ik hieronder laat zien.

  1. Parkeren op een parkeerplaats voor gehandicapten zonder gehandicaptenkaart is toegestaan mits het parkeren is t.b.v. het vervoer van een gehandicapte
  2. De Canta is een officieel gehandicaptenvoertuig en geen brommobiel. Daardoor valt het onder dezelfde regels als de scootmobiel. Voor het besturen van een Canta is geen rijbewijs noodzakelijk
  3. De Canta mag wel op een 80 km weg rijden mits er geen bord C9 of bord C13/C15. C13 en C15 zijn borden die verboden zijn voor bromfietsen

Een Canta mag dus wel op de openbare weg rijden buiten de bebouwde kom ook al is dat lang niet overal mogelijk zoals bij de brommobiel. Om daar te mogen rijden moet een Canta als brommobiel in het register van het RDW geregistreerd staan en verplicht een kentekenplaat voeren in plaats van een verzekeringssticker (voorheen verzekeringsplaatje) en een maximum snelheid van 45 kilometer per uur kunnen halen.

Hoewel een Canta dus onder de voorwaarden hierboven wel gebruik mag maken van N-wegen ben ik toch zelf van mening dat de op deze website getoonde Kronkelroutes minder geschikt zijn. Met het uitzetten van de routes houden wij immers geen rekening met de C13 en C15 verkeersborden die wel van toepassing zijn op gehandicaptenvoertuigen maar niet relevant zijn voor de brommobiel.

Maar hoe kunnen wij toch meer vrijheid en mobiliteit aanbieden aan lezers op deze website die gebruik maken van een Canta?

Zoals gezegd is het grote voordeel van de Canta dat deze ook op het fietspad mag rijden. Ik ben even gaan zoeken en heb een mogelijk alternatief gevonden: de routeplanner van de Fietsersbond. Wanneer u de instellingen van deze online routeplanner zodanig aanpast dat u geen hekjes en onverharde paden tegenkomt en kiest voor racefiets routes, dan zou in theorie deze routeplanner ook geschikt moeten zijn voor gebruikers van een Canta.

De juiste instellingen vind u in de afbeelding hieronder waarmee u zoveel mogelijk voorkomt dat u draaihekjes en onverharde paden tegenkomt.

Wel nog even dit: u gebruikt deze routeplanner met uw Canta of ander gehandicaptenvoertuig op eigen risico en het is geen garantie voor succes!

Meer informatie over de regels voor gehandicaptenvoertuigen vind u op de website van Rijksoverheid.nl.

Geef een reactie