Ook voor de Canta?

Kronkelroutes op mijn website zijn geschikt voor brommobielen en ook voor (oldtimer) auto’s en motorfietsen.

“Kan je jouw Kronkelroutes ook gebruiken voor de Canta?” Dat is een vraag die ik een paar keer ontving na recente publicaties in de media. We gaan er eens wat dieper op in.

Soms komt het weleens voor dat je met een Canta (Wikipedia link) buiten de bebouwde kom moet zijn en op of langs een N-weg moet rijden. Naar aanleiding van deze vraag heb ik een beetje onderzoek gedaan.

Soms is het wat verwarrend. Zo is mij altijd geleerd dat een voertuig (tenzij het een landbouwvoertuig betreft) zonder registratiekenteken niet op de openbare weg mocht rijden. Als ook de wetshandhaving dit standpunt inneemt dan is het na jaren lastig om uit te vinden wat nou écht waar is.

Net als bij de brommobiel is het snelheidsverschil met overig verkeer groot op N-wegen en eigenlijk was het altijd al wel bekend dat je met een Canta beter niet over N-wegen kan rijden. Het grote voordeel van de Canta is weer dat deze buiten de bebouwde kom gebruik kunnen maken van fietspaden, Canta’s mogen namelijk altijd over een fietspad. Maar ze mogen wel op de weg, mits … . Teveel onduidelijkheid hier.

Het is dus hoog tijd om eens uit te zoeken waar een Canta wel mag rijden en welke regels van toepassing zijn en aan wie kunnen we dat beter vragen dan aan de meest bekende Canta specialist van Nederland: Waaijenberg Mobiliteit in Veenendaal. Zij zijn de producent van dit opmerkelijke voertuig en brengen er zowel een model met benzinemotor van uit als ook een elektrisch aangedreven Canta.

De informatie in dit blog is aangeleverd door:

Mijn laatste conversatie over de Canta is al eventjes geleden en vond plaats met een politiepersoon in een grote stad in het westen van het land.

Zij gaf het volgende aan:

  • De Canta mag binnen de bebouwde kom op de stoep, fietspad en openbare weg rijden en in winkelcentra (* waar)
  • Ze mogen in parkeervakken en op de stoep parkeren (* waar)
  • Buiten de bebouwde kom mogen ze niet op N-wegen of andere wegen rijden waar een maximum snelheid van 80km/u geldt (* niet waar)
  • Niet op autowegen en snelwegen mag rijden (logisch) (* waar)

Ik legde de bovenstaande beweringen in een e-mail voor aan Waaijenberg en kreeg daarop vrijwel direct antwoord: niet alles wat hierboven beweerd wordt is waar, er werden door hen nuances (* waar/niet waar) toegevoegd en aanvullingen die ik hieronder laat zien.

  1. Parkeren op een parkeerplaats voor gehandicapten zonder gehandicaptenkaart is toegestaan mits het parkeren is t.b.v. het vervoer van een gehandicapte
  2. De Canta is een officieel gehandicaptenvoertuig en geen brommobiel. Daardoor valt het onder dezelfde regels als de scootmobiel. Voor het besturen van een Canta is geen rijbewijs noodzakelijk
  3. De Canta mag wel op een 80 km weg rijden mits er geen bord C9 of bord C13/C15. C13 en C15 zijn borden die verboden zijn voor bromfietsen

Een Canta mag dus wel op de openbare weg rijden buiten de bebouwde kom al is het lang niet overal, net als bij de brommobiel natuurlijk. Om daar te mogen rijden moet een Canta als brommobiel in het register van het RDW geregistreerd staan en verplicht een kentekenplaat voeren in plaats van een verzekeringssticker (voorheen verzekeringsplaatje).

Hoewel een Canta dus onder de voorwaarden hierboven wel gebruik mag maken van N-wegen ben ik toch van mening dat de op deze website getoonde Kronkelroutes minder geschikt zijn. Met het uitzetten van de routes hou ik immers geen rekening met de C13 en C15 verkeersborden die wel van toepassing zijn op gehandicaptenvoertuigen maar niet relevant zijn voor de brommobiel.

Maar hoe kan je toch meer vrijheid en mobiliteit aanbieden aan lezers op deze website die gebruik maken van een Canta?

Zoals gezegd is het grote voordeel van de Canta dat deze ook op het fietspad mag rijden. Ik ben even gaan zoeken en heb misschien een mogelijk alternatief gevonden: de routeplanner van de Fietsersbond. Wanneer je de instellingen van deze online routeplanner zodanig aanpast dat je geen hekjes en onverharde paden tegenkomt en kiest voor racefiets routes, dan zou in theorie deze routeplanner ook geschikt moeten zijn voor gebruikers van een Canta.

De juiste instellingen vind je in de afbeelding hieronder waarmee je zoveel mogelijk voorkomt dat je draaihekjes en onverharde paden tegenkomt.

Je gebruikt deze routeplanner met je Canta of ander gehandicaptenvoertuig op eigen risico en het is geen garantie voor succes!

Meer informatie over de regels voor gehandicaptenvoertuigen waaronder de Canta vind je op de website van Rijksoverheid.nl.