Over opvoeren

Vanzelfsprekend ben ik tegen opvoeren, Ik vind te snel rijden met een brommobiel namelijk niet veilig. Ik beheer ook nog eens een website voor brommobilisten en los van mijn eigen overtuiging heb ik ook een verantwoordelijkheid naar mijn lezers om ze goed voor te lichten.

Er wordt vaak erg makkelijk gedaan over hogere snelheden dan 45. Natuurlijk zal de gemiddelde brommobiel net iets harder gaan, fabriek-af vaak al, en dat is niet erg. De gedoogsnelheid voor wat betreft brommobielen is sinds dit jaar 53 km/u. Daaronder zal waarschijnlijk niet geverbaliseerd worden, kom je daarboven dan volgt bij constatering vrijwel zeker een boete. Ben je een ervaren brommobilist dan is dat geen gekke snelheid maar dat is een grijs gebied vind ik.

Er is wel een ander aspect van te snel rijden (ongeacht met welk motorvoertuig je rijdt) waar je even bij stil moet staan: je bent niet verzekerd. Als je dan betrokken raakt bij een ongeval, of dat nou binnen of buiten de bebouwde kom is, dan zal er altijd onderzocht worden of er aanpassingen zijn verricht aan de wettelijke constructiesnelheid (dat geen getal is of een technisch verhaal van je brommobiel zelf maar een wetsmaatregel) en dan zal je eigenlijk meteen voor mogelijk heel hoge kosten staan omdat je verzekering deze niet dekt. Bij letselschade of overlijden is dat zelfs vaak honderdduizenden euro’s of zelfs meer wanneer blijkt dat er roekeloos of gevaarlijk (ook wetstermen) gereden is ten tijde van het ongeval. En dan is er natuurlijk de kans dat jij gewond raakt (of erger), ook iets om over na te denken.

Foto Copyrights © 2021 112NIEUWSONLINE.nl

Heb jij aanpassingen uitgevoerd aan je brommobiel dan volgt soms ook nog eens een strafzaak en heb je een strafblad met allerlei consequenties voor je verdere leven. Je kan het dus met geen enkel argument goedpraten wanneer je met jouw brommobiel sneller rijdt dan toegestaan, ook niet met bijvoorbeeld “Ik moet toch mee kunnen komen op een N-weg” en “dan ga je lekker” of “ik heb altijd haast”, die ben ik ook al een keer tegengekomen. In sommige gevallen word je brommobiel verbeurd verklaard, die ben je dan kwijt dus: opvoeren = afvoeren.

Heb je maatregelen genomen om je voertuig sneller te laten rijden dan de constructiesnelheid (wel of niet met de intentie om sneller te rijden dan de gedoogsnelheid) dan zit je fout. En dat vind ik niet, dat is de wet.