De laatste tijd beginnen de petities weer op te duiken. “Geef ons meer ruimte”, “Maak van ons een auto”, “Haal het C9 bord weg!”, “Verlaag de snelheid” en meer slogans zie je langskomen, voornamelijk in Facebook groepen.
Een petitie starten, is dat een goed idee?
Vooropgesteld, het is natuurlijk goed dat je het opneemt voor een doelgroep, dat doe ik zelf ook en als er al iets moet veranderen dan moet je ergens beginnen. Bij jezelf bijvoorbeeld. Zelf ben ik namelijk ook weleens -heel naïef- met een petitie begonnen, mits je genoeg stemmen kan verzamelen is het een krachtig signaal dat je er mee kan uitstralen. Maar al snel kwam ik er achter dat zonder een gedegen onderzoek naar je doelstellingen er geen succes te behalen is met alleen maar een petitie te starten en er met een gestrekt been in te gaan. Lukraak iets roepen is nutteloos. Je leert er wel van, ik in ieder geval wel.

Iets veranderen kost tijd
Het aanpassen van snelheid op provinciale wegen of maatregelen nemen om de veiligheid (van brommobilisten) te vergroten) is niet in korte tijd en met een petitie te regelen, in heel veel gevallen worden verzoeken daartoe van burgers terzijde gelegd. Voor verzoeken uit de politiek naar betrokken gemeenten wordt altijd een studiegroep opgezet met bedrijven en organisaties met de juiste expertise. Zo’n onderzoek kan langer duren en een daaruit volgend voorstel moet in de Staatscourant worden gepubliceerd en bij gemeenten en provincies ter inzage worden gelegd om personen en partijen de gelegenheid te geven om bezwaar in te kunnen dienen. Pas daarna (en dat kan soms een paar jaar duren) worden de aanpassingen aanbesteed bij wegenbouwers, ingepland en worden de omwonenden geïnformeerd. De N303 Putten – Harderwijk bijvoorbeeld, die is net klaar terwijl ik de plannen daarvoor in 2019 al gecommuniceerd heb gekregen. Het andere deel (Voorthuizen – Putten) is nog niet eens aan de beurt, daarvoor moet nog veel gebeuren, lees maar.
Informatieavond aanwonenden en weggebruikers N303
Benader de juiste mensen
Met een zorgvuldig uitgewerkte visie voor de veranderingen die je als doel stelt kan je onderzoeken bij welke politieke partij jouw visie het meest aansluit en contact met hen zoeken via de beschikbare kanalen. En daarbij vergeet je ook niet de relevante belangenverenigingen erbij te betrekken, zoals Veilig Verkeer Nederland bijvoorbeeld. Je hoeft de mensen die je volgen niet te overtuigen, die zijn het toch wel met je eens. De verantwoordelijken in de politiek, díe moet je het op louw manier laten zien.
Wil je iets veranderen dan is dat een kwestie van de lange adem en lobbyen met de juiste partijen en de betrokken personen benaderen in de politiek. De Rijksoverheid is niet verantwoordelijk voor het provinciale wegennet, dat zijn de provincies, de Staten. Je petitie richten op de Tweede Kamer heeft dan ook weinig zin. In een aantal provincies is het van diverse politieke partijen al een agendapunt in de Statenvergaderingen om de snelheid waar mogelijk te verlagen op provinciale wegen en met succes, de provincie Utrecht is al begonnen met het aanpassen van diverse N-wegen. Ook in Gelderland worden aanpassingen voorbereid, zoals van de eerder genoemde N303 bijvoorbeeld.

Bio Leendert
Leendert is schrijver en auteur, eigenaar van Kronkelroutes.nl en online publicist voor al het nieuws over 45km auto’s. Als enthousiast brommobilist weet hij vaak als eerste het nieuws te vinden en biedt daarnaast op deze website veilige routes en informatie aan voor navigeren met jouw brommobiel.
Navigatiespecialist bij Kronkelroutes.nl en Brommobilist.
Lees alle artikelen geschreven door Leendert.