Rijden met een lichamelijke beperking

Rijden met een lichamelijke beperking, het CBR en aanpassingen aan jouw brommobiel. Wat zijn je mogelijkheden als je geen auto meer mag rijden?

Soms is het nodig om je brommobiel aan te laten passen aan je persoonlijke wensen omdat je een handicap hebt en levert de zoektocht op internet niet veel bruikbaars op. Wat dan heel belangrijk is: laat je goed informeren bij de dealer, zij zijn het eerste aanspreekpunt en weten heel veel van de aanpassingen en de mogelijkheden.

 

 

Herkeuring

In sommige gevallen zal je voor je AM rijbewijs gekeurd moeten worden. Bij het CBR zul je voorafgaand aan een (her)keuring een formulier moeten invullen, en als er meerdere antwoorden met ‘ja’ worden beantwoordt dan zal het CBR je doorverwijzen naar een arts die ook een vragenlijst van het CBR moet invullen. Je krijgt dan een oproep voor een rijtest en zo wordt door het CBR bepaald of je nog mag rijden en zo ja, met welke aanpassingen. Zo’n rijtest is niet eng, je rijdt met de arts op de passagiersstoel in een lesauto, de arts is ook instructeur en je wordt vooraf goed voorgelicht over wat er van je verlangd wordt. En je mag de banden laten piepen bij een noodstop in een verlaten straat wat nog leuk is ook. Meer informatie hierover vind je op de website van het CBR.

Aanpassingen

Soms resulteert dit in een advies om automaat te gaan rijden (vaak na éénzijdige verlamming of het moeten missen van een been, in andere gevallen zijn meer aanpassingen nodig. Dit kan van alles zijn, van extra (binnen)spiegels of het verplaatsen van pedalen of zelfs deze te laten vervangen door handbediening, er komt dan een gashandel naast het stuur.

Zo is in mijn eigen brommobiel de tegendruk in het gaspedaal verminderd zodat ik makkelijker mijn voet kan bewegen en kan de deur aan bestuurderskant met één vinger worden dichtgetrokken (dankzij de vorige eigenaar). Brommobielen zijn voorzien van automatische transmissie waardoor je maar één been nodig hebt voor de pedalen wat ook handig is in dit geval.

Aanpassingen door de dealer

Vaak kan ook de garage zelf je verder helpen met je persoonlijke wensen bij de aanpassingen aan je brommobiel. Zo heeft Joop Stern zijn brommobiel bij Bart Wiegerinck laten aanpassen met extra rails om zich aan vast te houden als hij zijn rolstoel achterin heeft opgeborgen en zijn de pedalen aan de linkerkant geplaatst.

Joop Stern met zijn gloednieuwe aangepaste brommobiel