Rijden met een lichamelijke beperking

Dit blog gaat over rijden met een lichamelijke beperking, het CBR en aanpassingen aan jouw brommobiel. Wat zijn je mogelijkheden als je geen auto meer mag rijden? Als je goed rondkijkt dan zie je nog best veel mogelijkheden! Wat heel belangrijk is: laat je goed informeren, bijvoorbeeld door je brommobiel dealer.

Bij het CBR zul je voorafgaand aan een (her)keuring een formulier moeten invullen, en als er meerdere antwoorden met ‘ja’ worden beantwoordt dan zal het CBR je doorverwijzen naar een arts die ook een vragenlijst van het CBR moet invullen. Daarna krijg je een oproep voor een rijtest en wordt door het CBR bepaald of je nog mag rijden en zo ja, met welke aanpassingen. Meer informatie hierover vind je op de website van het CBR.

Soms resulteert dit in een advies om automaat te gaan rijden (vaak na éénzijdige verlamming of het moeten missen van een been, in andere gevallen zijn meer aanpassingen nodig. Dit kan van alles zijn, van extra (binnen)spiegels tot het vervangen van pedalen door handbediening. Zo is in mijn brommobiel de tegendruk in het gaspedaal verminderd zodat ik makkelijker mijn voet kan bewegen en kan de deur aan bestuurderskant met één vinger worden dichtgetrokken (dankzij de vorige eigenaar).

Op de website van AAN (Auto Aanpassers Nederland) is heel veel informatie te vinden over welke aanpassingen aan auto’s uitgevoerd kunnen worden. Wat voor mogelijkheden bij auto’s geldt is ook van toepassing op brommobielen, de techniek is tenslotte vergelijkbaar. En dat is vooral handig als het CBR beslist dat je geen auto meer mag besturen maar nog wel je Am rijbewijs mag behouden.