T10 Canbus LED stadslichten, wel of niet doen?

Je ziet het tegenwoordig bij alle moderne auto’s en ook bij brommobielen wordt het steeds vaker standaard toegepast: LED verlichting.

Als deze standaard af fabriek wordt geleverd met jouw brommobiel dan is deze verlichting goedgekeurd en van een Europees E-keurmerk voorzien.

Anders wordt het als je zelf naderhand deze verlichting wilt toepassen, vrijwel elke LED-lamp die wordt verkocht voor toepassing als stadslichten zijn niet goedgekeurd en mogen om die reden niet op de openbare weg gebruikt worden. Je vindt ze in de meeste webshops en koop je ze bijvoorbeeld bij Bol.com dan zie je vaak onderstaande waarschuwing erbij.

LET OP: Dit product is niet voorzien van een E-Keurmerk en mag derhalve niet als exterieurverlichting toegepast worden op de openbare weg. Het product mag enkel als interieurverlichting en/of enkel op privé terrein of gesloten circuit gebruikt worden.
 

Ook als ze waarschuwing er niet bij staat is het nog steeds af te raden om goedkope LED lampjes te kopen bij AliExpress, Wish of een andere Chinese webshop. Waarom dat zo is laat ik je hieronder zien, veel van deze lampjes worden namelijk erg warm met brandgevaar als risico.

Op deze voorbeelden (klik voor grote weergave) zie je dat het lampje bruin is verkleurd en het printje kromgetrokken door de hitte, het metaal hoort eigenlijk blank te zijn.

Er is nóg een reden waarom het af te raden is om voor goedkoop uit China te gaan en dat is wat Handhaving in Nederland (terecht) vaak zo benoemt en dat is Gevaarsetting. En waarom, dát zie je hieronder. Een defecte LED lamp van die oorsprong kan zeer heldere flitsen tonen waarmee je de tegenligger verblindt.

Les geleerd. Wil je weten welke LED (stads)lichten je wel mag monteren in je brommobiel? Download dan dit overzicht van Philips.