Test Dashcam

Zoeken naar een goede dashcam

Heel eerlijk gezegd ben ik geen fan van kopen op Wish, het platform voor goedkope gadgets uit China maar het maakt tegenwoordig weinig uit omdat zo ongeveer alle elektronica daar vandaan komt en je dezelfde artikelen ook op bijvoorbeeld bol.com, Amazon of e-Bay tegenkomt.

Doe je eerst goed onderzoek voor het artikel dat je wilt kopen dan kan het wel zo zijn dat er een kwalitatief goed exemplaar van wat je wilt kopen ook te vinden is op Wish. Het is echter geen garantie en terugsturen is niet mogelijk, je koopt dus op eigen risico. Eerst zocht ik uit welke chipset veel gebruikt wordt in 4K action camera’s in de prijsklasse $100 – $150. Ik kwam uit op een Sony IMX386 chipset en Sony beeldsensor die tot mijn verbazing ook in goedkopere action camera’s zit die op Wish verkocht worden (als de verkoper de waarheid spreekt tenminste). Als referentie zie je hieronder drie schermafbeeldingen van het artikel op Wish (klik voor grotere weergave).

Wat hebben we nodig?

Wij zochten een nieuwe dashcam met de volgende criteria:

  • Opslag in .mp4 of .mov bestandsformaat
  • Compatible met zowel Microsoft ® Windows als Apple ® macOS
  • Minimaal 4K met 30 FPS video en beeldstabilisatie

Uitpakken

De door ons ontvangen camera is weliswaar merkloos wat echter niet wil zeggen dat de kwaliteit niet in orde is. Zo is de camera voorzien van de eerder genoemde Sony beeldsensor en zijn ook de andere componenten zoals het display van een goede kwaliteit. De behuizing voelt solide aan en de rubberen knoppen zijn stevig en hebben geen speling.

Wanneer we de camera aanzetten zien we meteen dat deze is voorzien van een haarscherp display met uitstekende kleuren. In de instructies zie je een QR code om een iOS app te downloaden uit de Apple ® App Store waarmee de camera is in te stellen en te bedienen, dit blijkt het veelgebruikte XDV Pro te zijn, de download links vind je hieronder.

XDV Pro in Google Play ®
XDV Pro in Apple ® App Store

In de doos zitten veel accessoires waarvan je bij sommige onderdelen de vraag kan stellen of ze ooit nodig zijn maar de samenstelling is zodanig dat iedereen er voor iedere toepassing een onderdeel in kan vinden.

Op de achterkant van de verpakking vind je de specificaties die ruim voldoen aan de eisen die je voor het gebruik als dashcam kunt stellen (klik voor grotere weergave).

 

De test

We moeten met en kleine teleurstelling beginnen: met de door ons gebruikte Class 10 Micro SD card kan niet op 4K+60FPS worden gefilmd, de schrijfsnelheid is eenvoudig niet snel genoeg voor deze toepassing. Wil je wel met met deze resolutie filmen dan heb je een Class 10 150Mb/s of meer of anders een dure Class U3 Micro SD card nodig.

Voor een toepassing als dashcam is 60FPS niet echt nodig maar je zal wel merken dat af en toe een frame mist in de opname, het zogenaamde fenomeen frame drop doet zich dan voor. Bij 60FPS met een high speed SD card los je dit probleem op maar voor het gebruik als dashcam is dit niet noodzakelijk.

Zowel de resolutie als de kleurenweergave zijn heel goed in deze test en ook de vervorming door de wide angle lens (het kussen effect) is veel minder significant bij deze camera in vergelijking met goedkopere action camera’s, wat dat betreft scoort deze ruim voldoende. Ook de interface is erg goed vormgegeven met alle functies makkelijk bereikbaar, ook hier helpt het haarscherpe display mee om snel je keuzes te maken bij de instellingen.

De montage is makkelijk en de knoppen zijn goed toegankelijk. De opgenomen video is van een heel goede kwaliteit, zeker in vergelijking met andere action camera’s in deze prijsklasse. Ook de kijkhoek van 170° is prima om je rit op te nemen inclusief verkeersborden en bermen.  Maak je gebruik van een time stamp dan zal deze automatisch aangepast worden aan de achtergrond zodat deze goed leesbaar blijft. De automatische beeldstabilisatie is een zeer welkome toevoeging aan de eigenschappen van de camera, op goedkopere camera’s zit dit vaak niet. De kwaliteit van het opgenomen geluid is ook heel goed.

In je brommobiel

Als brommobilist ben je misschien wat kwetsbaarder dan automobilisten, een dashcam in je brommobiel gebruiken kan daarom heel nuttig zijn.  Waarom dat zo is kan je lezen in het blog: Het nut van een dashcam.

Conclusie

Juist in je brommobiel is de automatisch beeldstabilisatie erg handig bij het gebruik, het lost voor een groot deel het trillen op en zodoende is een gemaakte video beter te bekijken. Alleen bij lage toerentallen (stationair) is er een beetje rolling shutter (golfbeweging) te merken.

Plus

+ Goede filmkwaliteit
+ Mooie kleuren
+ Uitstekend nachtzicht
+ Haarscherp display
+ Goede prijs/kwaliteit verhouding

Min

Geen 4K+60FPS dan alleen met dure Micro SD card
Trage download van gemaakte films
Bijbehorende app crasht soms op iOS 13

Gezien de uitstekende beeldkwaliteit van de opnames, de mogelijkheid om in 4K op te nemen en het bedieningsgemak is dit een absolute aanrader om als dashcam te gebruiken in een brommobiel (en natuurlijk ook op de motor, in de auto of als helmet cam). Exact dit type action camera is ook te koop op onder andere Amazon of e-bay maar voor een veel hoger bedrag dus het is zeker een goed idee om eerst te kijken waar je deze het goedkoopst kan kopen.

Bekijk hieronder zelf de test video.

De fabrikant belooft een betere opname bij schemer en in het donker en dit wordt absoluut waargemaakt, de opname geeft bijna even veel te zien als met het blote oog wordt waargenomen.

Iedereen die een kleine of grotere bijdrage heeft gegeven, hartelijk dank!