U wilt hier doorrijden, mag dat?

Toegegeven, toen ik de vraag op Twitter stelde wist ik al bijna zeker wat het antwoord was. Want het was natuurlijk niet de eerste keer dat ik voor een dergelijk dilemma stond. “U wilt hier doorrijden, mag dat?” Net zoals in de dia bij het theorie examen bij het CBR eigenlijk met het C09 verkeersbord.

Binnenkort dan ga ik een eind rijden, ik ben bezig met het plannen van een Road Trip. En dan is het niet alleen handig maar ook verstandig om geen verrassingen tegen te komen dus ‘rij’ ik de route alvast in Google Streetview.

En zo kom ik dus het volgende bord tegen op de N271 even voorbij Mook in Limburg: Uitgezonderd tractoren, weergegeven met een pictogram.

Het is in de RVV het bord met de code OB55. Nu is volgens die RVV dit bord op veel manieren te gebruiken maar de betekenis is in alle gevallen bekend: het maakt een uitzondering, voor langzaam verkeer.

Wat ook bekend is: waar een tractor mag rijden, daar mag ook een brommobiel rijden. Voor de wet is namelijk het bord gelijk van betekenis, ongeacht hoe de uitvoering is. Hieronder zie je twee van de meest voorkomende voorbeelden.

Twitter
Klik op afbeelding voor grote weergave

In het specifieke geval van de N271 waar er door absentie van tekst geen duidelijkheid wordt geboden zou dit bord moeten betekenen: Uitgezonderd tractoren en brommobielen. Uitgezonderd het verkeer op vier wielen dat langzamer rijdt dan een motorvoertuig (auto, motor, vrachtauto, lijnbus) maar een snelheid heeft gelijk aan of sneller dan een tractor.

Hoe zou anders een tractor wèl dat traject mogen rijden met 25 km per uur en een brommobiel niet met 45 km per uur?

Totdat de Verkeerswet hiervoor een duidelijk antwoord geeft zou dit de gedoogsituatie moeten zijn in de praktijk, het grijze gebied. En het is ook hoog tijd om het RVV hierop te herzien, om verwarring te voorkomen. Al was het alleen maar omdat de politie bij het handhaven van de Verkeerswet met meer kennis gebaat is.