Verkeerd genavigeerd

Vertrouw nooit op je navigatie. Terug van een geweldige middag in Noordwijk met mijn beste vriend Han stuurde mijn TomTom mij gisteren onverwachts de A4 snelweg op bij Leiden. Terwijl ik toch echt ‘Beperkte snelheid 60’ had ingesteld, ik dacht daarmee namelijk de auto-, en snelwegen te kunnen vermijden.

Hoewel ik het toch snel doorhad was ik toch voorbij mijn linksaf momentje en reed ik ongewild de Willem van der Madeweg op. Ik dacht nog, er komt vast nog wel een rechtsaf momentje maar helaas en dus stond ik op de vluchtstrook bij de oprit A4, hectometerpaal 33,4 B. Ik was in paniek, wat moest ik nu doen? Achteruit op de vluchtstrook kon niet want daarover denderden de vrachtwagens de bocht om vanaf de N11 en tijdens de spits is dat ook levensgevaarlijk! Voor mij lag de oprit naar de A4 richting Den Haag, ook een no go.

Ik heb na een keer diep zuchten 112 gebeld en mijn situatie uitgelegd. Ze begrepen mij en gelukkig waren de dames van de politie aardig. Ze lieten mij een begeleide U-bocht maken terwijl zij het verkeer ‘even’ tegenhielden en ik mocht daarna mijn weg vervolgen. Geen boete. “Meneer, verkeerstechnisch gezien heeft u geen overtreding begaan omdat daar over 100 meter pas de snelweg begint en u niet in paniek bent geraakt en zelf een oplossing heeft gezocht.” De hele operatie van de dames duurde minder dan een minuut gelukkig en er kwam geen file.

Voor mij duurde het hele incident veel langer en ik was enorm geschrokken. Ik ben daarna dus maar even op een parkeerplaats gaan staan om even bij te komen, ik had het er ook bloedheet van gekregen en mijn hart ging tekeer. Thuis aangekomen moesten ze wel lachen om mij. Voor alles is een eerste keer zei Christa. Maar bij mij zat de schrik er goed in en ik ben meteen mijn TomTom gaan instellen op ‘vermijdt snelwegen’.

Vandaag ben ik eens goed gaan zoeken op internet. Maar daar lees ik dat die instelling ook geen oplossing is, je wordt namelijk incidenteel nog steeds de snelweg opgestuurd en deze instelling laat je ook nog steeds gebruik maken van autowegen waar er 100 gereden mag worden maar onder geen beding je daar met een 45km auto (brommobiel) mag komen. En met de zoektocht op internet ontdekte ik dat ik zeker niet de enige ben, met mij tientallen anderen die ook snakken naar op maat gemaakte navigatie-software!

Ik heb ook maar meteen even een Tweet verstuurd naar @TomTom met de vraag of het niet mogelijk is om een NL-kaart voor brommobielen te maken. De TomTom account is in het Engels, ik heb hen dan ook het volgende gevraagd: Would you please add a map for Quadricycles (Brommobielen)?

En meteen daarop kwam het antwoord:

tomtom_reply

Nu dus maar afwachten wat en of er iets gebeurt. De doelgroep is inmiddels groot genoeg denk ik alleen TomTom moet daar ook van overtuigd zijn. Maar als ik zie hoeveel brommobielen er inmiddels op de weg te zien zijn hoop ik van wel. So that everyone can benefit from it.