Waarom geldt het C08 verkeersbord niét voor brommobielen?

Dit is deel 1 van 4 blogs in de serie Wel of niet over de verkeersborden die vaak verwarring oproepen bij brommobilisten.

Wel of niet, deel 1

Waarom geldt het C08 verkeersbord niét voor brommobielen? Het verwarrende zit in de manier waarop de afbeeldingen op verkeersborden in de wet worden geïnterpreteerd. De ene keer wordt alleen het voertuig wat op een pictogram staat bedoeld, een andere keer staat ditzelfde pictogram juist voor een groep weggebruikers die niet noodzakelijk met het afgebeelde pictogram overeen hoeft te komen. Ook in het geval van het verkeersbord C08 wordt er een groep weggebruikers bedoeld en niet de tractor zelf. Je komt dit bord vooral tegen op hoofdwegen (N-wegen).

Voor wie geldt het verbod dan wel?

Het verbod geldt in dit geval dus voor Landbouwverkeer (ruiters, door paard(en) getrokken wagens en motorvoertuigen die niet sneller kunnen dan 25 km/u) en bromfietsen, fietsers en gehandicaptenvoertuigen maar niet voor brommobielen en tractoren die wel sneller kunnen dan 25 km/u.  Alleen in het RVV wordt deze categorie samengevat in de regel: ‘Gesloten voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km per uur’. Het is dus wat lastig om uit te vinden of er alleen het afgebeelde voertuig wordt bedoeld of juist de groep waar het pictogram voor staat.

Conclusie: Bij een C08 verkeersbord mag je met jouw brommobiel gewoon verder rijden.


Dit is een C08 bord
Een C08 bord wordt officieel omschreven als:

Gesloten voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km per uur.

Op een rijbaan die door middel van bord C08 gesloten is voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km per uur, mag worden gereden met een brommobiel.