Wanneer vervang je de banden?

Het is een fabeltje dat de profieldiepte voor banden onder een brommobiel er niet zo toe doet en dat je best wel even kan wachten met vervangen van de banden.

De meeste brommobielen zijn voorzien van wielen met een velgmaat van 13 inch, moderne brommobielen hebben vaker 14 inch velgen maar ongeacht de velgmaat, een brommobiel is heeft een lager gewicht en kan net zo goed de grip verliezen als een auto.

Zeker als het regent of net heeft geregend dan kunnen gladde banden onder een brommobiel ervoor zorgen dat je in een bocht de grip op de weg verliest en je uitglijdt met alle gevolgen van dien. Dat geldt in het bijzonder voor de staat van asfalt na een zomerse regenbui na lange droogte en hitte, de weg kan dan net zo glad zijn als met ijzel of sneeuw in de winter.

In de diepe groeven in een band zitten nokjes die aangeven wanneer een band vervangen moet worden, is de band afgesleten tot aan die nokjes dan is het hoog tijd. De kleinere groeven, die het regenwater moeten afvoeren naar buiten, zijn dan allang verdwenen. Daar zit ook het gevaar van het misverstand: meer rubber contact met de weg betekent niet ook een betere grip!

Wanneer regenwater niet afgevoerd kan worden dan vormt dit een laagje tussen band en asfalt en glijd je auto daarop uit. Dit heet aqua planing en de Engelse term zegt het al: vliegen over water. Dit kan ook bij lagere snelheden en binnen de bebouwde kom gebeuren.

Advertorial

Ook voor nieuwe banden voor jouw brommobiel ga je naar een erkende Bovag dealer!

Maar wanneer vervang je dan de banden?

De wettelijke minimale profieldiepte van banden op een auto (of brommobiel) mag nooit minder zijn dan 1,6 millimeter. Met een schuifmaat kan je de profieldiepte controleren of als je daar niet over beschikt dan kan een bezoekje aan je garage helpen. Bestel op tijd je nieuwe banden, de maat staat op de zijkant (zie onderstaande afbeelding).

Gladde banden kunnen zorgen voor een boete wanneer de politie dit constateert, ook bij brommobielen! Neem dus altijd het zekere voor het onzekere en vervang je banden op tijd.

Delen:

Geef een reactie