Over het gebrek aan kennis bij individuele politieagenten en handhavingsbeambten is al veel geschreven, ik zelf ben al meerdere keren het onderwerp van hun onkunde geweest dus ik kan uit eigen ervaring meepraten.
Zeg vooral niet “dat de politie te weinig kennis heeft van de verkeerswet.” want dat valt niet onder vrijheid van meningsuiting volgens een woordvoerder van Bureau Burgemeester Wegstapelplein die je dan aan de telefoon kunt krijgen. Daarentegen mag je wel aangeven dat bij veel politieagenten onvoldoende kennis aanwezig is om adequaat de wet te handhaven, dat mag wel.
Dat is exact wat ik hier durf te beweren en daarom richt ik dit artikel specifiek op leden van de wetshandhaving: politiepersonen en handhaving, ook wel BOA’s genoemd maar ook die ene officier van justitie die het simpelweg niet goed weet.
Veelgemaakte vergissingen
- Het C15 bord geldt ook voor brommobielen
- Een brommobiel moet op het fietspad
- Een brommobiel is gewoon een bromfiets
Bovenstaande argumenten worden nog steeds door hen gebruikt en dus is het hoog tijd voor educatie. En kom je als brommobilist in een vergelijkbare situatie (lees ook het bovenaan gelinkte artikel) dan is deze informatie ook voor jou.
1. Het C15 bord geldt ook voor brommobielen
Een C15 bord kan voor verwarring zorgen. Je ziet dit bord veel op hoofdwegen binnen de bebouwde kom waar een maximumsnelheid van 70km/u geldt. Niet alleen bij de brommobilist leidt dit bord regelmatig tot verwarring, ook bij handhavers is het soms nog onduidelijk. Maar jij mag hier doorrijden met jouw brommobiel. Handhavers en politie mogen je bij dit bord de toegang tot de weg niet ontzeggen en vooral niet het fietspad op sturen.
In het RVV is vastgelegd dat de afgebeelde pictogrammen op dit bord staan voor: fietsen, bromfietsen en voor gehandicaptenvoertuigen. Bij punt 3 hieronder kan je lezen: een brommobiel is in technische zin weliswaar een bromfiets maar moet overeenkomstig de bepalingen in het RVV de positie van een auto op de weg innemen.
Dit is een C15 bord | |
![]() | Een C15 bord wordt officieel omschreven als:
Gesloten voor fietsen, bromfietsen en voor gehandicaptenvoertuigen. Ook op een rijbaan die gesloten is voor bromfietsen, snorfietsen, fietsen en gehandicaptenvoertuigen met in werking zijnde motor, dus voorzien is van bord C15, mag gereden worden met de brommobiel, een bestuurder van de brommobiel moet immers de regels van een automobilist volgen. |
2. Een brommobiel moet op het fietspad
Zoals ook in dit artikel is aangegeven moet een brommobiel de positie van een auto innemen op de weg en is het verboden om je ermee op het fietspad te bewegen.
Artikel 2a van het RVV geeft aan: De regels van dit besluit betreffende motorvoertuigen en bestuurders en passagiers van motorvoertuigen zijn, in plaats van de regels betreffende bromfietsen, bromfietsers en passagiers van bromfietsen, mede van toepassing op brommobielen en bestuurders en passagiers van brommobielen, tenzij anders is bepaald.
3. Een brommobiel is gewoon een bromfiets
Artikel 1i. in het RVV geeft aan: De definitie van een brommobiel is Motorrijtuig op vier wielen.
Een brommobiel is in technische zin (RDW) weliswaar een bromfiets maar moet overeenkomstig de bepalingen in het RVV de positie van een auto op de weg innemen (RVV). In wettelijke zin heeft het voertuig de status van een auto. Het blijkt voor de wetshandhaving -oeps, ik bedoel sommige agenten- heel erg moeilijk om dat onderscheid te kunnen zien, er komen nog steeds onnodige vergissingen voor zoals je hieronder kunt zien (klik op afbeeldingen voor grotere weergave).
Wat als de politie, de BOA of de officier van justitie het fout heeft?
Even terug naar jou als brommobilist: natuurlijk kan het gebeuren dat een politiepersoon onterecht een verkeersboete uitschrijft, het blijven mensen en je kan het misverstand oplossen en je geld terug krijgen. Maar het kan ook nog erger worden gemaakt: wat als de officier van justitie het bij het verkeerde eind heeft als je bezwaar onterecht wordt afgewezen?
Wanneer je bezwaar hebt gemaakt heb je kans dat een officier van justitie inziet dat de rechtsgang niet gevolgd is en een vergissing ongedaan gemaakt dient te worden. Je boete wordt dan kwijtgescholden en indien reeds betaald volgt restitutie. Maar als dat niet zo is dan zal je jouw zaak moeten laten voorkomen door beroep aan te tekenen tegen de gemaakte beslissing. Zet daarvoor dan jouw argumenten helder en duidelijk op een rij en gebruik gerust de informatie in dit artikel, de gelinkte artikelen en de bijlagen als ondersteuning (zie onderaan).
Tip: lees het proces verbaal goed door en controleer op fouten zoals locatie, wetsartikel en verkeersbord, typering voertuig etc. Als voorbeeld zijn in de hierboven weergeven scans de bezwaren als punten 1 t/m 4 in rode kaders weergegeven.
Conclusie
Ik heb met deze website natuurlijk de wijsheid niet in pacht maar politie en boa’s ook niet en ook niet een officier van justitie. Dat heeft onze regering namens de koning met zijn wet en die wetten horen wij allemaal te kennen. Ik ben gehoorzaam aan de kroon en die wet, u hoort dat ook te zijn.
De enige plek waar jullie een brommobiel het fietspad op mogen sturen is bij de combinatie van deze twee borden.

Bijlage: Voorbeeld beschikking verkeersboete

Bio Leendert |
|
![]() |
Leendert van Gemeren is schrijver en auteur, eigenaar van Kronkelroutes.nl en online publicist voor al het nieuws over 45km auto’s. Als enthousiast brommobilist weet hij vaak als eerste het nieuws te vinden en biedt daarnaast op deze website veilige routes en informatie aan voor navigeren met jouw brommobiel.
Navigatiespecialist bij Kronkelroutes.nl, Brommobilist. |
Lees alle artikelen geschreven door Leendert. |