Kronkelroute Ermelo – Amersfoort via provinciale wegen

Ermelo – Amersfoort. Tijdsduur ca. 30 minuten, afstand ca. 21 km.

Toegegeven, een echte Kronkelroute is dit niet, het is recht toe recht aan van punt A naar B. Maar om voor beginnende brommobilisten aan te tonen dat het rijden op provinciale wegen helemaal niet eng is laten we het toch hier zien en als je nog maar net in een brommobiel rijdt nodigen we je uit om vooral het filmpje hieronder te bekijken.

De Kronkelroute via provinciale wegen

Vanuit Ermelo beginnen we bij op de rotonde met de aansluiting op de N303 en we gaan linksaf, de N303 op richting Putten. Dit deel van de N303 heet hier de Putterweg. Bij de verkeerslichten bij Putten gaat de N303 over in de N798 (Oude Rijksweg), je rijdt alsmaar rechtdoor. Buiten Putten wordt de N798 de Nijkerkerweg tot aan Nijkerk.

 

Door Nijkerk

Zodra je Nijkerk binnenrijdt ben je op de Vetkamp en ga je over de eerste rotonde rechtdoor verder tot je bij de volgende rotonde komt met een rond wit bord met rode rand voor je, hier ga je rechtsaf. Je rijdt nu zo ongeveer een halve cirkel tegen de klok in (Vrijheidslaan en Torenstraat) met verschillende kruisingen met zebrapaden en wegen die wat moeilijk in te kijken zijn of er verkeer aankomt. Je rijdt daar dus lekker langzaam over de klinkers en kijkt goed uit of er wat aankomt. En je doet net als de Nijkerkers, je stopt gewoon even om goed naar links en naar rechts te kijken.

Verder naar Amersfoort

Als je voorbij de Grote Kerk in Nijkerk bent kom je bij een rotonde en ga je rechtsaf de Vrieswijkstraat op. Vanaf hier komt je een paar keer kruisingen tegen met verkeerslichten, na de eerste kruising rij je over de Amersfoortseweg die als je bijna bij je doel bent aangekomen overgaat in de Nijkerkerstraat. Bij de verkeerslichten ga je rechtsaf de Hanzetunnel in en ben je in de Amersfoortse wijk Vathorst of je gaat linksaf richting Hoevelaken. Vanaf hier kan je zelf verder je route bepalen.

Rijden over provinciale wegen is niet eng

De eerste keer vond ik het zelf ook spannend, de tweede keer al iets minder en nu doe ik het gewoon. Er zijn een paar dingetjes die je moet onthouden.

  • Blijf kalm, gewoon even rustig ademhalen en gaan
  • Ben je alleen in je brommobiel dan praat je lekker jezelf hardop moed in, je kán het!
  • Rij op het midden van je rijstrook en niet aan de kant van de weg (je hebt net zoveel recht om er te rijden als een automobilist)
  • Laat de hardrijders maar gaan en stoor je er niet aan
  • Kijk voornamelijk voor je en alleen af en toe in je achteruitkijkspiegel

Als het wat drukker is komen er vanzelf meer auto’s achter je rijden, in je spiegel zie je soms een sliert. Bedenk je goed: hun frustratie is niet jouw frustratie en zodra het kan halen ze je altijd in, dat is normaal gedrag in het verkeer.

Tenslotte: bij de derde keer is het niet meer spannend, geloof mij maar.