Kronkelroute Uddel – Ermelo – Amersfoort

Uddel – Ermelo – Amersfoort. Tijdsduur ca. 60 minuten, afstand ca. 40 km.

Deze Kronkelroute is minder geschikt voor motorrijders en automobilisten want de route gaat door polders die afgesloten zijn voor auto’s en motoren, uitgezonderd bestemmingsverkeer. Rijden in die gebieden op eigen risico.

En dan nu de Kronkelroute

Je kan natuurlijk gewoon je navigatie instellen op je bestemming als je vanuit Uddel naar Amersfoort vertrekt met je brommobiel maar dan zal je een hoop missen als je niet even wat verder gaat en je route aanpast.

Dus je past je route aan want ongeveer een derde van de rit gaat dan door bosrijk gebied met tientallen momenten om even te stoppen en bijvoorbeeld met je camera de natuur vast te leggen zoals bijvoorbeeld in het Speulderbos bij Garderen. De rest gaat door mooie weilanden en langs het Veluwemeer waar ook genoeg te zien is en je een pauze kan inlassen, bijvoorbeeld bij Brasserie De Vuurtoren in de haven of Stoomgemaal Arkemheen.

We beginnen midden in het plaatsje Uddel op De Veluwe en rijden daar op de Markveldweg richting Hullenkampweg die we linksaf oprijden om meteen weer rechtsaf te slaan de Harderwijkerweg in. Bij de eerste kruising buigen we linksaf de Oudedijk op en bij de T-splitsing gaan we rechtsaf de Uddelermeerweg op. Deze rijden we helemaal uit en gaan dan linksaf de Staverdenseweg op en daarna linksaf de Garderenseweg richting Speuld.

In Speuld gaan we rechtsaf de Sprielderweg op. Bij de volgende T-splitsing kan je rechtdoor de parkeerplaats op voor een bezoekje aan Boshuis Drie, al decennia beroemd om hun wildmaaltijden en tegenwoordig ook voor een kopje koffie met gebak.

Kies je ervoor om door te rijden dan ga je rechtsaf de Drieërweg op richting Ermelo, je rijdt dan nog steeds door een prachtig bosgebied. Halverwege de Drieërweg is rechts De Schaapskooi (stel voor een bezoekje Postweg 50, Ermelo in je navigatie in).

In Ermelo ga je rechtdoor over de eerste rotonde en dan linksaf de Ericalaan op om door te rijden naar het buurtschap Telgt. Je staakt daarvoor de N303 over en vervolgt je weg over de Hamburgerweg. Bij de eerste rotonde ga je schuin linksaf de Oude Telgterweg op en je rijdt door tot je linksaf moet over een beveiligde spoorwegovergang.

Klik op afbeelding voor grotere weergave

Over de spoorwegovergang ga je linksaf en je gaat verder over de Oude Telgterweg. Op een gegeven moment gaat deze in een flauwe bocht naar rechts over in de Kiefveldersteeg (stevig drempeltje daar) en bij de volgende T-splitsing ga je linksaf de Waterweg op. De Waterweg heeft al jaren een slecht wegdek dus het is hard werken hier met een brommobiel. Bij de T-splitsing ga je rechtsaf en de bocht naar links (hier is het wegdek van de Waterweg iets beter).

Een eindje verder maak je een schuine bocht naar rechts en gaat over een klein bruggetje. Tot zover is deze route geschikt voor alle verkeer, brommobielen, auto’s en motoren dus. Over het bruggetje ga je rechtsaf de Arlersteeg in, je bent dan in de Puttense Polder met een verbod op motorvoertuigen (zie afbeelding bovenaan). Voor brommobielen is door de Gemeente Putten bij raadsbesluit een uitzondering gemaakt. Wil je als motorrijder of automobilist een bestemming in dit gebied hebben dan is er het Het Putter Stoomgemaal als eind-, of tussendoel anders zal je hier linksaf moeten slaan.

Je komt nu aan in een gebied met veel weidevogels zoals de Grutto, Kieviet en Scholekster, een mooie gelegenheid om je camera te pakken. Aan het einde van de Arlersteeg bij de dijk ga je linksaf de Zeedijk op richting de haven en het Droompark Bad Hulckesteijn. Over de brug kan je verder de Zeedijk op, bij de T-splitsing ga je rechtdoor naar het Stoomgemaal Arkemheen, anders ga je hier naar links en verder over de Arlerweg, je steekt het kruispunt met Nekkerveld over, Bremerseweg richting Bontepoort, dat is bij de volgende kruising rechtsaf.

Vanaf hier rij je de Bontepoort verder en gaat bij de eerste T-splitsing linksaf het Groene Wegje in. Kom je bij de N806 dan kan je rechtsaf richting Bunschoten Spakenburg (dat mag met een brommobiel) of je steekt deze over en gaat verder over de Keienweg en Achterhoekerweg richting Amersfoort en kom je aan in de nieuwbouwwijk Laak – Zuid.


Zelf een Kronkelroute maken? Je kan er een tankpas t.w.v. €25,00 mee winnen. Kijk hier voor de voorwaarden.