Kronkelroute Zoetermeer – Amersfoort

Zoetermeer – Amersfoort. Tijdsduur ca. 3,5 uur, afstand ca. 90 km.

Voorbereiding

De hele route zie je op onderstaande afbeelding. Je kan er op klikken (en dan rechtsboven op het cirkeltje) om deze groot te maken in je browser. Heb je TomTom Go Mobile op jouw mobiele telefoon gebruik je die in je brommobiel wijzig dan bij de Instellingen – Routeplanning het type naar Kronkelroutes. Op die manier benader je het meest de route die je mag rijden. Je kan onderaan bij deze Kronkelroute de opname van de dashcam bekijken (eventueel versneld afkijken). Kijk hier voor handige tips om je route te plannen.

Pas je route nog wel hier en daar aan door punten op de kaart toe te voegen aan de route want anders kom je op wegen waar je 80 km/u of harder moet of mag en die met een C09 bord zijn afgeschermd, autowegen en snelwegen. TomTom is weliswaar nog altijd het beste alternatief maar stuurt je alsnog de snelweg of autoweg op, ook als je Beperkte Snelheid instelt! Met de instelling Kronkelroutes heb je de meeste kans op een veilige rit langs wegen waar je ook echt langs mag rijden.

Deel 1 Zoetermeer – Breukelen

We beginnen in Zoetermeer in de wijk Oosterheem op de Hugo de Grootlaan en rijden vandaar weg naar de Seghwaertseweg richting Benthuizen. Daar nemen we de Geerweg, Heereweg en gaan linksaf de Westzijdeweg. Afbuigend naar rechts gaat deze over in Westeinde en komen we op de Dorpsstraat in Hazerswoude Dorp.

Zijn we door de Dorpsstraat dan vervolgen we onze weg over de Voorweg die naar rechts afbuigt en overgaat in Roemer. Bij T-splitsing linksaf over rotonde en rechtdoor Zijde richting Boskoop. In Boskoop gaan we over de Hefbrug en rechtdoor over Reijerskoop. Bij de T-splitsing gaan we rechtsaf de Middelburgseweg, linksaf Wijkdijk en in de bocht rechtsaf de Tempeldijk. Voor de bocht gaan we linksaf de Zijdeweg in die afbuigt naar rechts en overgaat in de Warmoeskade.

Bij T-splitsing gaan we rechtsaf de J.C. Hoogendoornlaan in, deze gaat over in Oud Bodegraafseweg en het tunneltje onder de N11 door. Linksaf Doortocht, linksaf Overtocht die overgaat in Dammekant. Bij de rotonde rechtsaf over het water, dat is de N458 en dan de volgende rotonde links Kleienhof en verder over de Buitenkerk. Eerstvolgende rotonde rechts is de Kerkweg die overgaat in Meije. Vanaf hier ga je een heel stuk genieten van je rit.

Meije is prachtige lange slingerweg die je helemaal mag uitrijden waarna deze verdergaat als Bosweg. Bosweg ook uitrijden en bij de T-splitsing linksaf de Milandweg en bij de volgende T-splitsing rechtsaf N463/Korte Meentweg die doorgaat als Lange Meentweg. De N463 blijf je volgen tot je bij rivier Geer komt, hier ga je linksaf het bruggetje over en meteen rechtsaf de Geerkade op. Dit is een klein knelpuntje in dit deel van de route waar je een C09 bord tegenkomt bij een uitwijkplaats even voorbij Woerdense Verlaat (op 1:21:25 in het filmpje onderaan).

In de scherpe bocht naar rechts gaat die over in Poortengense Zuwe, deze volgen we waarna we de Oude Aa en Aa oversteken. Hier gaat de weg over in Breukelerwaard. We rijden rechtdoor over de twee rotondes bij Breukelen onder de A2 door en dan over Brugoprit en de Straatweg het centrum in. Dit is een uitstekende plaats om even pauze te houden.

Deel 2 Breukelen – Amersfoort

Als je verder rijdt ga je rechtsaf over de Markt, deze gaat over in Dannestraat. Over de Dannegracht en dan rechtsaf Brugstraat en over het water direct linksaf. Dit is een hele smalle straat, je kan ook in plaats van rechtsaf de Brugstraat ook rechtdoor gaan, Herenstraat, Straatweg, Rijksstraatweg (N402) volgen en dan rechtsaf de N403 op over de Cronenburgherbrug en de Bloklaan.

De Bloklaan gaat over in Veendijk door de Loosdrechtseplassen waar deze uiteindelijk overgaat in de Oud-Loosdrechtsedijk. Aan de overkant ga je in de flauwe bocht naar rechts linksaf de Molenmeent op die overgaat in de Loosdrechtseweg. Voorbij de rotonde met de N201 ga je rechtsaf Gijsbrecht van Amstelstraat en weer linksaf Bosdrift. In Hilversum is vaak druk en het duurt lang voordat je er doorheen bent, zeker op zaterdag.

Zoals je op de kaart kan zien zijn er meer mogelijkheden maar dit is wat TomTom aangaf bij het plannen, kies zelf maar hier. Na het centrum ga je rechtsaf de Brinkweg op, Schapenkamp onder het spoor door de Kleine Drift, Minckelerstraat, Weg over Anna’s Hoeve en dan onder de A27 door. Rij door over de Zandheuvelweg en blijf deze volgen. Belangrijk hier voor Baarn is dat je dan de ventweg aanhoudt paralel aan de N221 om te voorkomen dat je de A1 oprijdt. Ga achterlangs Esso Groeneveld langs dus en bij de rotonde pas er weer op en recht overstreken de Drakenburgerweg volgen. Drakenburgerweg gaat over in De Geerenweg en bij de rotonde ga je dan linksaf de Bisschopsweg op.

Eembrugge bij Baarn is een punt in de route waar je even goed moet opletten. Hier is een stukje met twee rotondes met aansluitingen op de A1 dus hieronder zie je een detailkaart van dat deel van de route. Kies de juiste rijstrook bij de beide rotondes die de verbinding met de A1 maken en je komt veilig aan de overkant.

Je steekt twee rotondes over en gaat over het water direct rechtsaf Zuidereind op onder de A1 door waarna die overgaat in de Slaagseweg. Deze volg je een heel eind tot je over het water bent waar je linksaf gaat de Monseigneur van de Weteringstraat in. Aan het einde daarvan kom je bij de rotonde aan die met de N199 verbindt. Hier mag je alleen linksaf en rechtsaf de Bunschoterstraat vervolgen dus niet de N199 zelf. Verder kan je rechtdoor de Rondweg Noord nemen, beetje druk maar wel te doen (veel verkeerslichten).

En dan ben je er, vanaf hier kan je doorrijden en rechtsaf naar de Bergpas en dan rechtsaf of linksaf om de wijk Vathorst waar je ook verder door kan rijden naar allerlei dorpjes op de Veluwe (Ermelo, Voorthuizen, Kootwijkerbroek etc.). Kijk ook bij de andere Kronkelroutes voor aansluitingen op deze rit.

Zelf in Google Maps zetten?

Deel 1: Zoetermeer – Breukelen
Deel 2: Breukelen – Amersfoort

Tot slot zie je hieronder een dashcam registratie van de hele rit. De humoristische samenvatting Brommobiel – De Film vind je hier, zeker de moeite waard om even te zien.