Kronkelroute Zoetermeer – Leiden

Van Zoetermeer naar Leiden. Tijdsduur ca. 35 minuten, afstand ca. 18 km.

Zoetermeer – Leiden. Laat deze route zien in Google Maps.

Voorbereiding

De hele route zie je op onderstaande afbeelding. Je kan er op klikken (en dan rechtsboven op het cirkeltje) om deze groot te maken in je browser. Heb je TomTom Go Mobile op jouw mobiele telefoon gebruik die in je brommobiel dan en wijzig bij de instellingen – routeplanning het type naar Kronkelroute (of Spannend als je de Android versie hebt). Op die manier benader je het meest de route die je mag rijden. Pas die nog wel aan hier en daar door punten op de kaart toe te voegen aan de route. De op de afbeelding in grijs aangegeven route over de N206 is ongeschikt voor brommobielen en niet toegestaan want hier staan C9 verkeersborden.

Deel 1: door de weilanden

In dit voorbeeld heb ik de route vanuit de wijk Oosterheem in Zoetermeer naar de parkeergarage van het LUMC in Leiden gekozen. Je rijdt eerst de wijk uit en gaat bij de stoplichten rechtsaf de Seghwaertseweg op. Aan het einde van het eerste rechte stuk ga je links Benthuizen in en na ongeveer 20 meter linksaf, de weilanden in. Je rijdt dan op de Slootweg.

Na ongeveer een kilometer ga je rechtsaf de Gelderswoudweg op. Wanneer je hier ‘s ochtends rijdt rond 08:00 uur dan is dit meestal langzaam rijden of file rijden. Aan het einde van die weg ga je schuin naar links het Weidepad op. Dat gaat via een brug waar vaak een aantal auto’s wachten op hun beurt.

Na de brug gaat deze weg over in de Weipoortseweg die de N11 oversteekt. Kies hier het juiste voorsoorteervak! Je rijdt dan over de spoorweg naar Leiden over de Burgemeester Smeetsweg. Ook hier moet je bij de verkeerslichten de juiste voorsoorteervakken kiezen. Bij de rotonde ga je links de Hoge Rijndijk op, je bent dan al in Leiden.

Deel 2: Leiden, de binnenstad

Leiden is een drukke stad met veel fietsen en bussen, vooral ‘s ochtends. Let dus heel goed op het overige verkeer, met name de fietsers trekken zich in veel gevallen niets van verkeersregels aan. Je rijdt de Hoge Rijndijk door tot voorbij de bocht en over het eerste kanaal. Na ongeveer 500 meter ga je rechtsaf de Zijlsingel op die langs het kanaal gaat. Zoals je in het midden van de afbeelding ziet maak je een bocht naar links de Herensingel op die verder gaat als Maresingel.

Vlak voor het NS station wordt dit Schuttersveld, kies hier het voorsoorteervak voor rechtdoor onder het viaduct door. Ben je er onderdoor dan rij je op de Rijnsburgerweg. De rest wijst zich vanzelf, de volgende rotonde links en de volgende rotonde rechts. Rijden in parkeergarages is een beetje een dingetje maar als je naar het LUMC moet heb je geen keus. Rij telkens door tot aan het einde van elke verdieping om een niveau hoger te gaan.