De Squad is het volgende elektrische stadsvoertuig

Als je goed kijkt dan zie je absoluut de overeenkomsten met de in de jaren tachtig geliefde Ligier JS4 en de opvolgers JS6 en JS8 maar daar houd ook elke vergelijking op, deze is modern en elektrisch. En dat niet alleen, er zit een zonnepaneel op het dak.

De Oer-Ligier de JS4

De elektrische variant op de brommobiel is niet nieuw, al heel lang zijn er voorbeelden van bekend. Maar het grootste probleem, voldoen aan de wetgeving voor een L6e voertuig, dat probleem werd tot nu toe nog niet opgelost en zo bleken ze te zwaar en hadden ze behalve een kleine actieradius een korte levensduur.

Daar komt tegenwoordig snel verandering in en dus hebben we nu naast de driewielige Carver, de Citroën AMI of Opel Rocks-e en de Biro nu ook de Squad.

Opgericht door ex-werknemers van Lightyear is de startup Squad Mobility een echte nieuwkomer, ze begonnen in 2019 in Breda en Robert Hoevers en Chris Klok hebben het idee van het zonnedak meegenomen van hun vorige werkgever. Beter goed gejat dan slecht verzonnen zeggen ze weleens maar het is een vrije markt dus dat mogen ze dan ook gewoon.

De Squad wil zich onderscheiden van andere elektrische stadsvoertuigen door de levering van elektriciteit door de zon, tenminste, voor een afstand van 20 kilometer. Want dat is wat je ermee kan op een zonnige dag, 20 kilometer zonne-energie, de overige 100 kilometer komen uit de verwisselbare batterijen.

Toch is er wel wat op aan te merken. Deze en de andere genoemde stadsvoertuigen zijn -in tegenstelling tot de brommobiel- kleine voertuigjes terwijl de inmiddels volwassen geworden brommobiel meer ruimte biedt, er uitziet als een echte auto en je ook die bescherming geeft. Met een brommobiel heb je ook nog eens ruime bagagemogelijkheden en je komt er ook verder mee. En zo ontstaat er eigenlijk een categorie mini voertuigjes die weliswaar heel handig zijn in de stad maar het grootste voordeel, vrijheid om te gaan waar je wil buiten de woonkern is en blijft vooralsnog nog steeds voorbehouden aan de brommobiel in dit segment.

Maar goed, wil je er toch in rijden? Dat kan binnenkort. De Squad is er weliswaar nog niet, het is en prototype, maar ze is al wel te bestellen.