Franse minister bezoekt Ligier Group

Even geleden schreven wij al, Ligier gaat een elektrische brommobiel produceren. Sindsdien het het niet stil gebleven in het nieuws in Frankrijk zelf en zijn er diverse ontwikkelingen geweest die hiermee te maken hadden.

Hoog bezoek

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire bezocht op vrijdag 05 maart 2021 de fabriek van Ligier Group in Abrest in Frankrijk.

Dit ministeriële bezoek maakte deel uit van het ‘France Relance plan’ (Frankrijk Opnieuw Plan) waarvan het bedrijf met hun nieuw te ontwikkelen elektrische brommobiel eind vorig jaar tot winnaar werd uitgeroepen. Bruno Le Maire ontmoette bij het bezoek François Ligier, voorzitter van Ligier Group.

Een nog hoger doel

Het mag gerust spectaculair genoemd worden dat een grote fabrikant van brommobielen als doelstelling heeft om de verbrandingsmotor uit te bannen en in drie jaar volledig op elektrische aandrijving over wil gaan om een bijdrage te leveren voor schonere lucht en daarmee een beter klimaat voor de wereld. Een investering daarvoor kost miljoenen euro’s en dan is het fijn als er een staat is die daarbij een subsidie verleent om dat doel te realiseren. Zowel François Ligier als de minister Bruno Le Maire waren erg enthousiast over het bezoek. In dat licht is het bezoek van deze minister dan ook een belangrijke gebeurtenis geweest.

Zelf zegt Bruno Le Maire er het volgende over:

“Samen met mijn teams zullen we dit liefdevolle welkom van de Ligier Group familie nooit vergeten. Echt een mooie grote familie en we konden ook zeker jullie vakkennis waarderen.

Wij zijn er trots op u te kunnen ondersteunen in uw project om een 100% elektrische brommobiel te ontwikkelen. Met het France Relance plan willen we investeren in innovatieve en duurzame projecten zoals de jouwe om onze economie nieuw leven in te blazen en nieuwe banen te creëren.

Ik hoop de kans te hebben om bij je terug te komen en misschien eens een eindje mee te lopen met je, François Ligier.”

Persbericht

Zoals vanzelfsprekend bij belangrijke gebeurtenissen bracht het Franse ministerie een persbericht uit dat op LinkedIn werd geplaatst. Lees de onderstaande vertaling van het bijgevoegde persbericht dat in januari is gepubliceerd over de aanvraag van Ligier Group voor het France Relance plan.

Persbericht

Als gevolg van de Coronacrisis heeft de Franse regering de periode voor het France Relance plan, een plan om de Franse economie nieuw leven in te blazen, verlengd tot en met 2023. Het France ~Relance programma biedt de winnende bedrijven de mogelijkheid aan om financiële ondersteuning te krijgen van de Franse staat.

Als landelijk middelgroot bedrijf met een Franse geschiedenis is Ligier Group het vlaggenschip van de Franse industrie en fabrikant van brommobielen en kleine apparatuur voor bedrijfstoepassingen. De groep telt meer dan 400 werknemers verspreid over twee productielocaties in Frankrijk: In Abrest in het Auvergne-Rhône-Alpes gebied en in Boufféré, Pays de la Loire. Ligier is verder aanwezig in Europa via vier dochterbedrijven en diverse importeurs.

Ligier Group deed een aanvraag voor het France Relance programma als onderdeel van hun eigen Stap 2023 initiatief en presenteerde daarmee een plan met als belangrijkste doel de vernieuwing en modernisering van eigen productie en faciliteiten. De ambitie van het project is om een schone aandrijving te ontwikkelen voor toepassing in brommobielen met drie doelstellingen:

    • De complete uitfasering van verbrandingsmotoren
    • De ontwikkeling van een 100% elektrische brommobiel
    • De modernisering van de productiemachines om daarmee infrastructuur en machinerie te optimaliseren in termen van efficiënte productie en duurzame prestaties

De totale investering van het bedrijf hiervoor komen daarmee op bijna 20 miljoen euro. Nadat de aanvraag onderzocht was kende de Franse staat Ligier Group de prijs toe waarmee het dus 3,4 miljoen euro financiële steun van de staat heeft ontvangen.

Mocht je er in geïnteresseerd zijn en de Franse taal machtig zijn, het originele persbericht in het Frans kan je het hier downloaden (klik op de afbeelding).