Inzamelingsactie geslaagd: gloednieuw voertuig voor Toon van Wijnen

Santpoort – Een grote verrassing voor Toon van Wijnen vrijdagochtend. Hij kwam naar het Broekbergenplein in de veronderstelling daar zijn gerepareerde brommobiel te kunnen ophalen, maar in plaats daarvan kreeg hij de sleutels van een gloednieuw elektrisch voertuig in zijn handen gedrukt.

Compleet overdonderd en met de tranen in zijn ogen nam hij zijn nieuwe pick-up in ontvangst. ,,Jullie hebben iemand heel erg gelukkig gemaakt’’, reageerde hij naar de initiatiefnemers van de actie.

Dit artikel is geschreven door Raimond Bos en eerder gepubliceerd in Jutter Hofgeest, overgenomen met toestemming. Het is een update op het eerder gepubliceerde Spontane inzameling voor nieuwe brommobiel Toon van Wijnen.

Toon van Wijnen haalt al jarenlang zwerfvuil van de straat. Geheel vrijwillig houdt hij de straten van Santpoort en omgeving schoon. Afval brengt hij naar de milieustraat, bruikbare spullen verkoopt hij en de opbrengst daarvan doneert hij, na aftrek van eventuele onkosten, aan een goed doel. Het schoonhouden van zijn eigen leefomgeving is zijn lust en zijn leven. Ooit werkte hij voor het gemeentelijk reinigingsbedrijf in Haarlem, maar toen hij arbeidsongeschikt raakte, zette hij het werk op vrijwillige basis in Santpoort en omstreken voort. Meerdere TIA’s eisten hun tol, Toon kan nog maar een paar uur per dag actief zijn en moet dan noodgedwongen weer rust houden. Toch gaat hij er nog zo vaak als mogelijk op uit met zijn wagentje om afval te verzamelen. Dat lukte de laatste tijd steeds minder goed, omdat het voertuig gaandeweg meer gebreken begon te vertonen.

Inzamelingsactie

Toen onze mediapartner NH Nieuws vorige maand een reportage over Toon en zijn krakkemikkige brommobiel online zette, maakte dat heel wat reacties los. Veel mensen gaven aan respect te hebben voor Toon en gunden hem een nieuw voertuig. Ook Steef Boots uit Purmerend zag de beelden bij NH Nieuws en besloot spontaan om online een inzamelingsactie op te zetten. Hij slaagde erin om in enkele weken tijd 6.500 euro bij elkaar te krijgen. Ook kreeg hij een toezegging van het bedrijf Seval e Cargo uit Nieuwer Ter Aa. Dat bedrijf is importeur van Light Electric Vehicles (LEV’s) en zegde toe voor Toon een korting van 5.000 euro te geven op de aanschafprijs van 15.000 euro. Er moest dus nog een gat van 3.500 euro overbrugd worden om de aanschaf mogelijk te maken.

Donaties

Robert van Trigt is een wijkgenoot van Toon van Wijnen. De twee kennen elkaar goed en ook Robert besloot om een handje te helpen met het inzamelen van geld. Hij wist nog eens 1.500 euro bijeen te brengen. Met grote donaties van Rotaryclub Santpoort, Rotaryclub IJmond, McDonald’s Santpoort en de winkeliersvereniging Puur Santpoort was er uiteindelijk voldoende geld in kas om het nieuwe voertuig te kunnen aanschaffen. Het oude en het nieuwe exemplaar stonden vrijdagochtend tezamen voor de deur bij brasserie De Bank, waar zich intussen een aantal betrokkenen had verzameld. Toon mocht bij aankomst meteen voor de laatste keer in zijn vertrouwde wagentje stappen. Dit maal om er slechts een paar meter mee te rijden, voldoende om het doek van het nieuwe wagentje erachter te kunnen trekken.

Teun

Daarna restte nog één belangrijke handeling: het overzetten van de bijzondere kentekenplaat met de naam ‘Teun’ erop. Die naam verwijst naar de eerstgeboren zoon van Toon, het jongetje overleed destijds vrijwel direct na de geboorte. Lange tijd tastte Toon in het duister over de begraafplaats van zijn zoontje, omdat aanvankelijk was verteld dat er geen graf zou komen. Dat bleek er uiteindelijk toch te zijn, op een begraafplaats in Amsterdam. ,,Ik noemde later mijn wagentje Teun, zo is Teun altijd bij me.’’ Wat voor Steef Boots begon als een inzameling om een paar honderd euro bijeen te krijgen, eindigde vrijdag met een compleet nieuw voertuig voor Toon van Wijnen. ,,Ik kan er geen woorden voor vinden’’, reageerde de Santpoorter op dit bijzondere cadeau. Voorlopig kan hij zijn goede werk onverminderd doorzetten.