Ligier gaat een elektrische brommobiel produceren

Nieuwe investeringen van Ligier

Wie is Ligier? Ligier is de grootste fabrikant van brommobielen in Europa en heeft 400 mensen in dienst in zijn twee Franse productievestigingen, waaronder 220 in het historische hoofdkantoor in Abrest bij Vichy. Vandaag maakten zij bekend dat zij 20 miljoen euro investeren om tegen 2022 een elektrische brommobiel te produceren. Diverse media in Frankrijk berichten daarover, zoals Le Journal Des Enterprises.

Het in Frankrijk gezaghebbende l’Agence de Développement Economique de la Communauté d’Agglomération (bron) vermeld een bedrag van €19 miljoen. Maar of het nou €19 miljoen of €20 miljoen is, het is een hele positieve impuls voor een markt waarin nieuwsgierig wordt uitgekeken naar de eerste elektrische brommobiel met een grote actieradius.

Interview met François Ligier

Het hierboven genoemde Franse agentschap stelde drie vragen aan François Ligier, CEO van de Ligier Group om meer te weten te komen over de plannen, hieronder lees je een vrije vertaling van dat artikel.

Heeft u plannen om volgend jaar een elektrische brommobiel te produceren?

De Ligier groep speelt in op drie strategische ontwikkelingsgebieden: vermindering van de vervuiling door verbrandingsmotoren, de ontwikkeling van een reeks elektrische voertuigen en modernisering van onze industriële installaties om onze infrastructuur en uitrusting te optimaliseren in termen van productie-efficiëntie en milieuprestaties. Wij waren één van de winnaars in december 2020 van de automobielmoderniseringsfondsen als onderdeel van het France Relance-plan (Frankrijk Herstart-plan).

Voor dit nieuwe elektrische model is de potentiële klantenkring groot, naast jongeren in de stad of de huidige mid-lifers die al een brommobiel met verbrandingsmotor gebruiken en ook allen die, door vrije keuze of beperking, geen rijbewijs hebben en die zich toch moeten kunnen verplaatsen.

U produceerde al elektrische voertuigen, maar dan meer bedoeld voor professionele organisaties. Waar bevindt zich deze markt?

In feite produceren we sinds enkele jaren vier- en driewielige voertuigen die zeer succesvol zijn bij de La Poste-groep, met name in Frankrijk, België en Italië. We streven ernaar deze markt naar andere landen te uit te breiden, het huidige aanbod bij hen te elektrificeren en tegemoet te komen aan de voortdurend veranderende behoeften van post- en pakketbezorging. Deze “Ligier Professional”-tak vertegenwoordigt nu 20% van onze activiteiten.

De driewielige elektrische scooter van Ligier (Pulse 3) is uitgerust met het pendulum systeem, waardoor de rijpositie in bochten met +/- 30° kan worden gekanteld, wat een perfecte stabiliteit garandeert, zowel tijdens het rijden als bij stilstand.

We produceren ook autonome shuttles ontworpen door Easy Mile, de EZ10, die professionals voorziet van een vloot van zelfrijdende en 100% elektrische voertuigen. Zoals de naam al doet vermoeden, is de roeping van EasyMile, van het Engelse Easy, “Makkelijk” en Mile voor “Kilometer”, om het transport van mensen, goederen of logistiek over korte afstanden te vergemakkelijken.

Wat is de ambitie van de groep met deze nieuwe richting naar elektrische voertuigen?

We willen consumenten en gebruikers een keuze geven: brandstofmotor of elektrisch, met onze innovatieve voertuigen bieden we kenmerkende voertuigen die beantwoorden aan de verwachtingen en behoeften.

Deze nieuwe ontwikkelingen zijn ook bedoeld om onze productiefaciliteiten te verduurzamen en 100% Franse productie te promoten aangezien deze voertuigen zullen worden geproduceerd op onze twee bedrijfsterreinen in Abrest en Boufféré. Met 14.000 verkochte exemplaren in 2020 hopen we de 20.000 te bereiken in 2023.