Open brief aan Harold Goddijn, CEO bij TomTom

Nederland telt een groeiend aantal brommobilisten en de verkoop van nieuwe brommobielen gaat omhoog. Steeds vaker lees ik op social media over de grote wens en noodzaak van op maat gemaakte navigatiesoftware voor die doelgroep.

Ik heb er lang over getwijfeld of ik deze brief zou schrijven omdat ik weet dat open brieven niet altijd in goede aarde vallen. Maar de hoeveelheid vragen van een stijgend aantal brommobilisten in Nederland hebben bij mij de doorslag gegeven en hieronder staat het zorgvuldig opgeschreven, mijn open brief aan de CEO en mede-oprichter bij TomTom, de heer Harold Goddijn.

Beste meneer Goddijn,

In Nederland is zijn we vrij om ons te bewegen in welke richting wij willen, we ervaren dat als ons goed recht en daar zijn we blij mee. Dat doen wij lopend, met een fiets of auto en steeds vaker kiezen wij (soms uit noodzaak) voor een brommobiel. Cijfers van het CBS geven aan dat er momenteel zo’n 19.000 brommobielen rondrijden in Nederland.

Hoe makkelijk het ook is voor wandelaars, fietsers en automobilisten om van A naar B te gaan zo moeilijk is het voor een groot aantal brommobilisten om datzelfde te doen. Goed, we weten dat het vanzelfsprekend is om van autowegen en autosnelwegen weg te blijven, logisch. Maar Nederland is voor wat betreft de verkeersregels een beetje eigenaardig, ze gebruikt het C9 verkeersbord om brommobilisten en tractoren van bepaalde andere wegdelen te weren, meestal de N-wegen en los daarvan worden ook nog eens steeds meer landwegen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

De meeste senioren die overstappen op een brommobiel weten het en de jongeren die er een gaan rijden ontdekken het vanzelf ook: Het is vaak heel moeilijk om van A naar B te gaan als je daarvoor het dorp of de stad uit moet. Van hen en de grote groep er tussenin qua leeftijd ontvang ik met grote regelmaat vragen over hoe ze dat moeten doen en of ik weet of er navigatiesoftware bestaat voor brommobielen of langzaam verkeer. Met het antwoord op die laatste vraag moet ik altijd kort zijn: die is er niet.

Ik ben een groot bewonderaar van de software die u met TomTom aanbiedt, er is voor bijna iedereen wel een geschikte navigatie app of navigatiekastje. Voor de automobilist, voor de motorrijder, voor campers heeft u al iets bedacht. Maar wist u dat er ook veel brommobilisten net zo blij zouden worden van ‘eigen’ navigatie software?

Ik heb ooit eens de vraag aan uw Support Team gesteld op Twitter en zij vonden het een ‘brilliant suggestion’ en zouden het idee doorgeven aan de ontwikkelaars. Maar toen werd het stil, het is ondanks meerdere e-mails daarna stil gebleven tot vandaag en hoewel het aantal brommobilisten in die jaren met meer dan 1000 is gestegen is er voor hen nog geen oplossing gevonden. De slogan die uw team op Twitter gebruikte was “Our mission is to make technology so easy to use, that everyone can benefit from it.”. So that everyone can benefit from it. Nou ja, bijna iedereen dan, de brommobilist nog steeds niet.

Mijn vraag aan u is: Wilt u naar ze luisteren?

Gerelateerd: Verkeerd genavigeerd