Wordt Diesel schaars? (opinie)

Met de oorlog die Putin tegen buurland Oekraïne voert zijn er sancties ingevoerd tegen Rusland en worden er vergaande maatregelen getroffen om volledig onafhankelijk te worden van hen. Daaronder valt een mogelijk verbod op de ruwe olie en producten uit de petrochemische industrie. Voor brommobielen relevant, Diesel dus.

In Nederland over enige tijd Diesel niet meer te koop?

De verwachting is dat in Nederland over enige tijd Diesel niet meer te koop is zo koppen diverse kranten en online media deze week. Dat Dieselolie vanaf nu weer duurder gaat worden is zonder meer waar, het is nu al duurder dan benzine en de prijs lijkt alleen maar te stijgen. Hoewel bij het hoogtepunt in maart dit jaar de prijs even de €2,375 (bron: United Consumers) aantikte maar deze inmiddels iets gezakt is zal deze naar verwachting snel weer stijgen.

“Met een beetje pech is er straks bij sommige Nederlandse tankstations geen diesel meer te krijgen.”

Dat zegt de voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA) tegen ANP.

Paniekzaaierij

Toch lijkt mij dit een beetje paniekzaaierij, de branchevertegenwoordigers geven slechts aan dat mogelijk bij de merkloze onbemande pompen op sommige momenten geen diesel te verkrijgen is. Zo absoluut stellen dat er ‘straks geen diesel meer verkrijgbaar is’ als sommige online nieuws media suggereren lijkt op stemmingmakerij die de consument onnodig bang maakt en daarmee een ongewenst effect creëert. De grote merken als Shell, Esso, BP, Total en Texaco bijvoorbeeld zullen gewoon Diesel verkopen in de komende maanden.

Er kan nog een hoop gebeuren

Voorlopig is er dus nog geen aanleiding om te gaan hamsteren en een jerrycan achter in je brommobiel te zetten, er is nog genoeg voorraad Diesel in Nederland om de gehele autovloot en brommobielen te bedienen voor in ieder geval de komende drie maanden. En in drie maanden kan er nog een hoop gebeuren.